Собор єпископів Української Православної Церкви у США (Константинопольський Патріархат) ухвалив звернення з приводу другої річниці масового розстрілу учасників Євромайдану в Києві, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ в США.

Текст звернення, підписаний очільниками УПЦ в США та в Діаспорі -- митрополитом Антонієм і єпископом Даниїлом, має назву "Пам'ятаємо жертовність багатьох, заради тих, хто живе...". В ній згадуються учасники Євромайдану, а також всі захисники України, які загинули, "захищаючи свою незалежність від іноземного вторгнення на Донбасі, вторгнення Російських військ".

Єпископи УПЦ в США "як і раніше вимагають від наших політичних лідерів у Сполучених Штатах Америки і в усьому світі, щоби сильні, ефективні міри були прийняті на підтримку України поки не стало надто пізно". Висловлюється солідарність "з нашими Православними, Католицькими та іншими релігійними представниками в Україні" за "тверду молитву та в допомозі тим, хто сидів на холодній бруківці на Майдані два роки тому". Закликаються ієрархи Православних Церков світу, "щоб застосували їм Богом дану владу, в тому числі і в самій Росії, щоб закликали до припинення наступів на людей України".


Подаємо текст заяви:

 

Пам'ятаємо жертовність багатьох, заради тих, хто живе...

Два роки тому світ в страху став свідком надзвичайних подій в житті 25-річної незалежної України - перевизначення, яке мало великий вплив на книги з історії та наше життя,  коли надзвичайно глибоке вираження демократії вибухнуло на вулицях столиці країни - міста Києва. Багато віруючих УПЦ США і в усьому світі, знову, при запалених свічках, піднесли свої невтомні молитви  за батьківщину.

Події у листопадові 2013 року та протягом зимових місяців 2014 року в житті незалежної України та її прагнення продовжувати розвиток у справжньому демократичному суспільстві виявилося під великою загрозою. Тисячі громадян України піднялися за свої переконання, беручи участь в протестах - відомі як Майдан – які проводилися на центральних площах (майданах) по всій території України, у підримці майдану у Києві. Сотні життів були втрачені захищаючи священні заповіти Богом даної незалежності та фізичні кордони дуже молодої Європейської нації. Тепер, через два роки, майже 10 тисяч загинули, захищаючи свою незалежність від іноземного вторгнення на Донбасі, вторгнення Російських військ ("добровольців"), які заявляють, що "захищають" українських громадян російського походження від дискримінації та "загрози", яка не існує.

Протягом всієї історії України – і ще до Майдану – мільйони (не тисячі або десятки тисяч) людей віддали своє життя за свободу, гідність та права людини, з тим, щоб повернути право на мирні демонстрації, а також політичні та громадські діяльності. Все наше життя ми вивчаємо історію нашого Українського народу та на всіх сторінках її ми в наших руках тримаємо жертв агресій, що надходять з передової сусідньої Російської Федерації, які пережили заборони, репресії, розділення сімей, тортури, Голодомор - смерть від голоду - дивлячись в їхні очі, як вони пам'ятають мільйони своїх рідних, яких втратили "на благо імперії". Ми стали свідками радості на їхніх обличчях, коли вони дякували Богу за свободу свого народу - його цілісність, як єдина нація - за незалежність, - і протягом останніх 25 років, від часу, коли референдум про незалежність відбувся по всій країні.

Беручи до уваги все вищесказане та загрозу нашій незалежності, ми звертаємо увагу у цю другу річницю, на жахливі та болісні сторінки історичної реальності Майдану Гідності 2014 року. І надалі Українська держава продовжує боротися проти зовнішнього вторгнення та внутрішньої політичної нестабільності, ми як і раніше вимагаємо від наших політичних лідерів у Сполучених Штатах Америки і в усьому світі, щоби сильні, ефективні міри були прийняті на підтримку України поки не стало надто пізно - ще раз. Ми закликаємо всіх наших священнослужителів, вірних та парафіяльні громади, звертатись до нашого Президента, представників Конгресу, Сенаторів, державних керівників та законодавців, щоб вони твердо відстоювали Україну, її кордони та найголовніше її людей в Україні та цілому світі!

Голос народу повинен бути почутим та вислуханим і не може бути пригнічений шумом зброї і невизначеності тих, хто на керівних посадах, і вибирає безладдя та зловживання. Використання внутрішнього протистояння та політичної нестабільності не вирішить факт зовнішнього іноземного вторгнення та бажання Росії ще раз контролювати всі аспекти українського життя.

Ми як і раніше солідарні з нашими Православними, Католицькими та іншими релігійними представниками в Україні, які довели свою відданість своїй пастві, через їх тверду молитву та в допомозі тим, хто сидів на холодній бруківці на Майдані два роки тому. Ми особисто доставляли матеріальну допомогу у лікарні, які доглядали за пораненими солдатами та сім'ями убитих. Сьогодні, однак, ми закликаємо ієрархів Православних Церков по всьому світу, щоб застосували їм Богом дану владу, в тому числі і в самій Росії, щоб закликали до припинення наступів на людей України! Ми закликаємо християн інших конфесій та прихильників усіх релігійних організацій по всьому світу, щоб закликали своїх послідовників, не мовчати та допомогти уникнути катаклізму для нації, яка пережила набагато більші катаклізми, ніж зараз переживає. Тільки за благодаттю Божою Україна відроджувалася усі 25 років - незважаючи на слабке та не однодумне керівництво на всіх рівнях – політичному, соціальному, церковному та ін., що триває навіть після Майдану. Настав час для неї розквітнути і вона вже почала - не будучи загрозою для її сусідів і не відмовляється від тисячолітніх міжнародних відносин.

Україна та її народ були значний і життєвий період часу в самому епіцентрі світового Православ'я. Наші люди ніколи не відмовлялися від своєї неймовірної віри в Бога - Отця – що є нашою Надією, в Сина - що є нашим Спасінням та Духа Святого – що є нашим Заступником. Вони також завжди моляться і просять покрову Божої Матері, яка так часто в історії всього людства допомагала своїм посередництвом. Ми, як ієрархи Української Православної Церкви Сполучених Штатів Америки, просимо щирих та нескінченних молитов усіх вас, хто читає це звернення або почує його. Ми особливо звертаємося до монаших чинів по всьому світу, які постійно моляться за усіх людей, щоб вони постійно мали Україну та її народ в своїх серцях та згадували у всіх своїх молитвах.

Користуючись даром свободи, який ми маємо з вами, нашими духовними дітьми тут в Сполучених Штатах Америки і з тими по всьому світу, з надією рухаючись вперед, а не назад в історію, ми молимо з благоговінням і вдячністю благословення Отця Світла і всякого звершеного дару, Сина Правди та Духа Істини зійти на всіх нас, обійняти нас, направити та вдосконалити кожен наш вчинок.

Нехай Бог у Святій Тройці за заступництвом Богородиці, Приснодіви Марії, всіх святих та мучеників України почує наші молитви та захистить нашу Боголюбиву Україну і подасть їй мир, пізнання істини та любові на віки.

З молитвою за наших братів та сестер в Україні,

+ Антоній,
Митрополит Української Православної Церкви США
та Української Православної Церкви в Діаспорі

+ Даниїл,
Єпископ Західної Єпархії та Голова Консисторії Української Православної Церкви США

Теги: