Українського письменника  Олександра Олеся перепоховають. 3 січня його останки та дружини ексгумували з могили у Чехії. Там його поховали у 1944 році. За чеськими законами, родичі або друзі померлих повинні платити ренту за місце на кладовищі. Той,  хто це робив для Олександра Олеся – українець Володимир Михайлишин –  помер, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Тv.sumy.ua.

Український поет і письменник Олександр Олесь народився у Білопіллі (Сумська область) у 1878 році. На його честь у місті назвали вулицю, бібліотеку та відкрили музей.

Білопільський міський голова Юрій Зарко каже: “Місто Білопілля має бути тим місцем, де буде перепоховано Олександр Олесь. Зараз от ми знаходимося в сквері Олеся, є тут камінь, який тут невипадково стоїть, бо це початок вулиці, і на цьому місці була Покровська церква, де його хрестили. То є це теоретичне місце, де можливо було б здійснити його перепоховання”.

“Зараз це питання вирішується з онуком Олеся. Він прийме рішення. Є  два  моменти – або його заберуть в Канаду, або залишать тут, де родився”, – говорить Юрій Зарко.

У Білопіллі діє музей письменника. Його відкрили близько 20 років тому – до 120 річчя з дня народження поета. Тут близько 400 експонатів.

Директор музею Наталія Клепальська розповідає: “Цікаві речі ми зібрали кінця 19 століття  – це речі білопільців – шафи з будинку Олеся, самовар, знайдений на садибі, можливо, з нього і він пив чай”.

Заступник голови Українського інституту національної пам`яті Володимир Тиліщак говорить: “Олесь заслуговує поховання у Києві.  Інститут національної пам`яті пропонує Алею почесних громадян на Лук`янівському кладовищі. Необхідно створити в Україні український національний пантеон, як сакральне місце пам`яті, де зможуть знайти спочинок найвидатніші особистості”.

Міністр культури України Євген Нищук: “Ми при міністерстві культури створили комісію, в даному випаду по можливому перепохованню Олеся в Україні. Але все залежить від рішення нащадків. Напрошується відразу ж питання створення Національного пантеону. Бо таких осіб є чимало, і це може бути не поодинокий випадок. Більше того, багато осіб є бажаними в тому, щоб бути перевезені і перепоховані саме на території України”.

Теги: