15 травня у Василіанському інституті, що в Брюховичах на Львівщині, та у Львівській духовній семінарії відбулися формаційні тренінги, які провадив голова Центру протидії корупції УГКЦ Петро Дарморіс. Під час зустрічей було розглянуто різні прояви корупції, де вона «ховається» та за якими механізмами працює в нашому суспільстві. Усі явища учасники розглядали на конкретних прикладах, які трапляються чи можуть трапитися в повсякденному житті.

Увагу було зосереджено не лише на практичних моментах майбутнього душпастирського служіння семінаристів, а й на можливостях і засобах для діяльності, які вони можуть практикувати в роботі з молоддю, мирянськими спільнотами та в осередках, де проводять катехизацію та здійснюють соціально-душпастирську практику, будучи студентами.

Під час тренінгу було представлено критерії оцінки людського вчинку, за допомогою яких дуже легко розрізнити корупцію від некорупції. Ці знання були підкріплені аналізом та оцінкою практичних кейсів. Усі учасники також в креативний спосіб шукали різних способів та методів протидії корупції, а також самі для себе ставили завдання відповідно до того, в який спосіб вони можуть протидіяти для викорінення цього гріха.

На завершення тренінгу всі учасники отримали методичні матеріали та порадник для душпастиря щодо протидії корупції, а також підписали «декларації чесності», зобов’язуючись у своєму житті ніколи не давати та не брати хабарів.

Такі зустрічі проводитимуться надалі в кожній семінарії, єпархії та екзархаті УГКЦ для духовенства та монашества, зосереджуючись на їхньому служінні, а також для мирян з метою заохочення їх до активної позиції не мовчати на гріх корупції, а також активно протидіяти будь-яким його проявам.

Теги: