Раніше перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями забезпечували три спеціальні автомобілі. Тепер автопарк поповнився ще двома автівками. Один із них – призначений для перевезення маленьких хмельничан на візках. Кошти на купівлю усіх автомобілів збирали волонтери. За словами керівниці «Волонтерського лідерського руху» Олени Дейни, збір кошів розпочався у квітні минулого року. «Вісімдесят відсотків людей на візках травмувалися, тобто народилися вони здоровими. Найбільші проблеми – це соціалізація і їхнє пересування. Ми зрозуміли, наскільки важливо цим людям адаптуватися соціально. Тому було прийнято рішення запустити соціальне таксі. Поступово служба почала потужно працювати, і з'ясувалося, що є багато дітей, які теж потребують таку послугу. Тож ми вирішили, що потрібна як окрема опція, автомобіль для дітей», – сказала Олена.

Обслуговуванням автомобілів займається благодійний фонд «Карітас», а гроші на обслуговування виділяють з міського бюджету. За словами міського голови Олександра Симчишина, минулого року витрати з міського бюджету на ці послуги склали 780 тисяч гривень. «З року в рік ми бачили величезний попит на соціальне таксі. У 2019 році було надано 5 700 послуг людям, які цього потребують. Минулого року до категорій, які можуть користуватися послугами соціального таксі, ми додали також незрячих людей, – зазначає міський голова. – Цього року кількість одиниць транспорту збільшується ще на дві. Відповідно до збільшення кількості автомобілів, міська рада збільшує видатки. На 2020 рік у бюджеті на це закладено 840 тисяч гривень».

Кількість категорій, які можуть користуватися послугами соціального таксі безкоштовно, теж збільшується. Крім людей на візках та незрячих, послуга стане доступною для людей з інвалідністю першої групи, які не пересуваються на візках. «На сьогодні у Хмельницькому нараховується приблизно п’ятисот осіб на візках, яким ми надаємо послугу соціального таксі. Однак люди з інвалідністю першої групи теж не можуть користуватися громадським транспортом. А ще є багато діток, які потребують цієї послуги», – пояснює керівник послуги соціального таксі отець Роман.

Соціальне таксі хмельничани з обмеженими можливостями можуть замовити завчасно у диспетчера за номером телефону, який розміщений на автомобілях: 067 323 06 26. Графік поїздок: з понеділка по п’ятницю з 9 до 18 години. Також є черговий автомобіль у суботу.

Теги: