58 народних депутатів із різних парламентських фракцій спрямували 27 квітня колективне депутатське звернення до голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності з критикою даної законодавчої ініціативи та проханням взяти до уваги аргументи церков і релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Серед ініціаторів депутатського звернення – Тарас Батенко, Віктор М’ялик та Віктор Бондар (група «За майбутнє») та Олег Дунда (фракція партії «Слуга народу»).

Окрім посилення кримінальної відповідальності за злочини, вчинені на ґрунті нетерпимості до сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності особи, законопроект № 3316 пропонує ввести нову статтю 161-1 та запровадити кримінальну відповідальність за “приниження гідності осіб чи груп осіб за ознакою сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності”. Такі нововведення, на думку парламентарів, можуть стати підґрунтям для кримінального переслідування учасників мирних акцій протесту, спрямованих "проти пропаганди гендерної ідеології та на захист сімейних цінностей, природних сексуальних стосунків".

Раніше Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій у зверненні до Верховної Ради заявляла, що законопроект № 3316 є неприпустимим через "впровадження гендерної ідеології в законодавство України та загрозу для конституційного права на свободу слова та свободу вираження поглядів". Аналогічні ризики, на думку релігійних діячів містить також і альтернативний законопроект № 3316-2.

ВРЦіРО зауважила, що законодавство України не містить визначення поняття “гендерна ідентичність”, а тому така юридична невизначеність є додатковим підґрунтям для зловживань у цій сфері.

Теги: