Аварія зі священником УГКЦ сталася 20 липня минулого року на дорозі між Заліщиками і Тернополем. Священник їхав за кермом Renault Logan і в порушення правил перетнув суцільну лінію розмітки, виїхавши на зустрічну смугу руху. Сталося зіткнення з мікроавтобусом Renault Traffic. Його водій і шестеро пасажирів отримали тілесні ушкодження.

Суд першої інстанції врахував розкаяння порушника, визнання ним провини, наявність у нього шести дітей і призначив умовний термін. Але прокурор подав апеляційну скаргу, вимагаючи змінити вирок на 5 років ув'язнення з позбавленням права на 3 роки керувати транспортними засобами.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду дійшла висновку, що суд першої інстанції недостатньо врахував фактичні обставини ДТП, зокрема велику кількість постраждалих - двоє з них діти, - а також обтяжуючу обставину - керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння. Моральний і матеріальний збиток священик також не відшкодував.

Зважаючи на це, судді дійшли висновку, що апеляційну скаргу прокурора слід задовольнити частково. Винуватцю призначили покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами. В іншому вирок залишено без змін.

Священник належить до Бучацької єпархії УГКЦ. "Керівництво єпархії гостро засуджує даний вчинок, який не має жодного виправдання, тому священник був одразу звільнений з місця служіння та йому було заборонено проводити публічні богослужіння", - зазначив прес-секретар Бучацької єпархії УГКЦ Антон Крушельницький.

А 12 червня у Харкові священник УПЦ (МП) Богдан Іванчук, який в квітні 2020 року у нетверезому стані влаштував ДТП і втік з місця аварії, не з'явився в суд.

Засідання почалося в Дзержинському районному суді, однак відповідач до суду не прийшов. Водія викликали повісткою, проте в матеріалах справи немає документів про те, що він її отримав. Запросити порушника смс-повідомленням також не вдалося: у суду не виявилося номери священника. У підсумку засідання перенесли на 7 липня. Якщо священник знову не з'явиться - будуть розглядати питання про примусовий привід.

"Ми впевнені, що він знає про це засідання. Можливо, це елемент затягування. Ми найбільше турбуємося про те, щоб не пройшов термін притягнення до адміністративної відповідальності. Цей термін становить три місяці з моменту скоєння правопорушення, він закінчується 22 червня", - сказав адвокат потерпілого Олександр Нікольський.

Теги: