Мова йде саме про жертви погромів, а не Голокосту. Таких пам'ятних знаків в Україні є чимало, в тому числі, є і в Тетіїві. А данину пам'яті жертвам погромів в Україні віддали вперше.

Ідея створення меморіалу належить заступнику міського голови Тетієва Олені Коцерубе. Проєкт був реалізований за підтримки мера міста Романа Майструка та голови громадської організації "Єдина громада – єдина мета" Олександра Коцеруби, чоловіка Олени. Меморіал урочисто відкрили на території колишнього єврейського кладовища.

"Вперше про єврейську історію міста я почув від свого заступника Олени Коцеруби, - сказав мер Тетієва. – Архівні документи шокували: 100 років тому місто було фактично знищено в погромі. Шок змішався з подивом, так як до цих пір в Тетіїві не було навіть таблички зі згадкою тих жахливих подій".

Під час Громадянської війни в єврейських погромах загинуло близько 200 тис. чоловік. У свій час Тетіїв був єврейським містечком – понад 80% мешканців були євреями. Однак вже багато років євреїв в місті немає взагалі. Жахливий погром у березні 1920 року, який влаштував загін отамана Оверка Куравського, знищив три чверті тогочасної громади – 4 000 чоловік.

"Коли ми будували меморіал, навколо крутилося багато дітей, - підкреслив Роман Майструк. – Їм дійсно цікава ця історія. І якщо ці діти не просто прочитають написи на пам'ятнику, а зроблять висновки, то ще не все втрачено в нашому місті".

Теги: