Головний санітарний лікар Львівської області Роман Павлів 31 липня направив у ЛОДА подання, в якому надав інформацію щодо захворюваності на Covid-19 серед священиків та прихожан. В опублікованому «Високим замком» документі йдеться про те, що одним із джерел інфікування коронавірусом може бути перебування людей у церквах під час богослужінь. Напередодні про церкви, як головне джерело інфікування на заході України, особливо у селах, заявляв міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Зокрема, за даними лабораторного центру, випадки Covid-19 серед священників реєструються практично у всіх районах Львівщини. У Жовківському районі, наприклад, захворіло 5 священиків, після чого коронавісну інфекцію виявили у 35 контактних осіб. У Яворівському районі захворіло 6 священиків з різних населених пунктів і, як наслідок, згодом захворіли три контактні особи.

Окрім того, спалахи коронавірусу фіксували у монастирях в Крехові та в Уневі. Щодо випадку в Унівському монастирі триває епідеміологічне розслідування. «Регулярне проведення богослужінь, святкування храмових свят з виїздом представників релігійних громад за місцем святкування при недотриманні санітарно-протиепідеміологічних вимог може бути причиною подальшого зростання кількості захворілих на Covid-19», – йдеться у поданні Романа Павліва.

Відтак Роман Павлів просить ЛОДА обмежити проведення релігійних заходів. Зокрема, він пропонує проводити богослужіння лише на відкритому повітрі з дотриманням 1,5-метрової дистанції та зобов’язати усіх учасників процесу одягати маски. Також Павлів пропонує на час епідемії причащати вірян з одноразових ложечок.

У поданні Романа Павліва також йдеться про те, що участь у богослужіннях не мають брати священники з ознаками Covid-19 чи іншого респіраторного захворювання. У коментарі Роман Павлів уточнив, що в області були зафіксовані випадки, коли священики з підтвердженим діагнозом Covid-19 продовжували приходити у церкву і проводити богослужіння.

Щоб уникнути у подальшому таких випадків, лабораторний центр просить Львівську ОДА звернутися до владик та прийняти рішення щодо ситуації із церквами в області на засіданні обласної комісії ТЕБ і НС.

Нагадаємо, напередодні міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що головною причиною зростання кількості хворих на заході України є богослужіння.

Теги: