Урочисте вручення розпочалося з виконання гімну, відтак відбулося екуменічне богослужіння, яке провели римо-католицький священник Янош Молнар, греко-католицький священник Іштван Мароші  та реформатський пастор Ференц Тарацкезі.


«Під час церемонії вручення дипломів, ректор традиційно підбиває підсумки року, розповідає про досягнення педагогів та студентів, вишу… Зараз я не доповідатиму про це не тому, що немає досягнень, а через те, що позаду незвичний навчальний рік, – зазначив під час промови в. о. ректора Іштван Черничко. – Пандемія переформатувала життя, в тому числі й нашого інституту, позбавила багатьох речей. Проте не позбавила найважливішого – гарних спогадів про спільно проведений час та отримані знання».

Він побажав випускникам розвитку, а також знайти своє місце у житті.


Випускників вишу у відеоформаті привітав і державний секретар, відповідальний за національну політику Угорщини, Арпад-Янош Потапі. Він наголосив, що закарпатський угорський інститут – освітній, науковий та духовний центр закарпатських угорців. «Виш надає випускникам не лише спеціальність, але й прищеплює відповідальність за роль у суспільстві. А угорський уряд зробить усе можливе, аби надати підтримку в реалізації цього покликання», – зазначив у вітанні держсекретар.

Держсекретар угорського уряду з питань освіти Золтан Маружа у відеозверненні наголосив, що для Угорщини важливо мати сусідкою стабільну та розвинену Україну, де гарантують безпеку закарпатських угорців, поважають їхнє право на освіту рідною мовою. «Берегівський інститут – гарний приклад співробітництва», – зазначив держсекретар. За його словами, виш – заклад європейського рівня, а його керівництво та співробітники протягом минулих десятиліть розмістили Берегово на освітній мапі Карпатського басейну.

Після подяки випускників педагогам відбулася церемонія вручення дипломів бакалаврам. Документ випускникам вручали в. о. ректора Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко, президент інституту Ілдико Орос, голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович.

«Епідемія позначила минулий навчальний рік, всі ми відчули вразливість життя, як закарпатські угорці протягом минулих ста років. Цього року виповнилося сто років із часу підписання Тріанонського мирного договору, 75 років із часу завершення ІІ Світової війни, коли мешканцям Закарпаття довелося пристосуватися до життя у зовсім нових реаліях, 30 років тому Україна стала незалежною, коли закарпатським угорцям укотре довелося заново будувати своє життя. Закарпатські угорці досі завжди змогли починати спочатку… Одне з найважливіших рішень – створення та розвиток угорського інституту», – наголосив у своїй вітальній промові Василь Брензович.

Він додав, що інститут розвивається та розширюється лише завдяки підтримці угорського уряду, та висловив вдячність за це. Василь Брензович побажав випускникам зберігати отримані цінності, мати витримку для життя та продовжувати втілювати прагнення предків, які жили на цій землі.

Людину характеризує поведінка не під час спокою та комфорту, а посеред викликів та конфліктів, – зазначила Ілдико Орос, звертаючись до випускників. «Відповідаючи на виклики життя, потрібно бути сміливим, – зазначила вона. –  А сміливий не той, хто не має страху, а той, хто може побороти свій страх. Слід вирішувати. Потрібно вирішити і те, чи залишаюся в рідному краї та виховую наступну генерацію тут, або їду в пошуках кращого життя». Ілдико Орос побажала випускникам завжди вірити у власні сили та втілити всі плани у життя.

Наприкінці урочистого заходу випускників благословили священники історичних конфесій.

Теги: