У проповіді, торкаючись подій столітньої давності, митрополит застеріг, щоби не нехтувати історією й Божим провидінням. «Вшановуючи героїчні вчинки, ми не маємо права знехтувати самопожертви тих, над могилами яких стоїмо – мовив архієпископ Мокшицький. - Тому, споглядаючи у майбутнє, за св. Йоаном Павлом ІІ закликаю: "Нехай наш шлях буде спільним, нехай наша молитва буде смиренною, нехай наша любов буде потужною, нехай наша надія буде сильнішою за все, що може протистояти цій надії". Нехай у всьому цьому нас допомагає Марія, Мати Миру та Примирення, Мати Божа Святого Скапулярію у Більшівцях, яка веде нас дорогою пам’яті та вдячності. Амінь».


16 вересня 1920 року солдати 4 батареї 1 полку гірської артилерії, 7 батареї 8 полку польової артилерії та 13 полку піхоти польського війська вели бої з більшовицькими 8 дивізією кавалерії та 123 бригадою стрільців під с. Дитятин біля Галича. Невеликою частиною польського війська були зупинені більшовицькі частини, які отримали завдання йти проти частин дієвої армії Української Народної Республіки у м. Підгайці на Тернопільщині. Там кавалерія генерала Юрія Тютюнника встигла повністю захопити штаб більшовицької 41-ї стрілецької дивізії. Їхні дії дали змогу утримати спільний польсько-український антибільшовицький фронт та врятувати материнську дивізію від несподіваного удару з тилу. У 1930 році поряд з могилами польських було зведено невеличкий костел, який зруйнований у радянські часи, а хрест був перенесений під церкву. У 90-х роках мешканці Дитятина поставили на могилі хрест.

Після приходу до Більшівців францисканців конвентуальних там почали знову щорічно молитовно вшановувати загиблих, а п’ять років тому завдяки споруджено новий військовий меморіал. Знайти кошти для відбудови військового цвинтаря допомогла невтомна добродійка Вєслава Голік із Польщі.


У зв’язку з теперішніми карантинними пересторогами на цьогорічні урочистості не змогли приїхати численні гості з Польщі. Зібралися переважно місцеві поляки і українці, представники влади і польського дипломатичного корпусу. Шану полеглим віддала почесна варта польських і українських військовиків. Зі словом до присутніх зокрема звернувся віце-маршалок сенату Польщі Міхал Камінський. Генеральний консул РП у Львові Еліза Дзвонкевич оголосила лист віце-маршалка сейму Польщі Малґожати Ґосєвської. Від імені Провінціала францисканців о. Мар’яна Ґоломба, який не зміг приїхати з Кракова, слово мав його делегат о. Станіслав Кава. Зачитано також листи інших достойників.

У Центрі Миру і Поєднання в монастирі францисканців у Більшівцях готувалися провести Міжнародний науковий симпозіум, присвячений 100-літтю битви під Дитятином, однак через карантин корона вірусу змушені перенести цей захід.

Теги: