Роман Сущенко – політичний в’язень Кремля, журналіст. Народився 8 лютого 1969 року в Черкасах, закінчив ЗОШ №5. Відвідував гурток малювання в «Палаці піонерів» (Черкаський центр дитячої та юнацької творчості). Закінчив Київське вище танкове інженерне училище, майор запасу. Закінчив Інститут журналістики КНУ ім. Шевченка (магістр). З 2002 року працює кореспондентом національного державного агентства Укрінформ. З 2010 – 2016 роках – власний кореспондент Укрінформу у Франції. З 2016 – 2019 роках – ув’язнений РФ, засуджений до 12 років суворого режиму. Перебував у тюрмах «Лефортово» та виправній колонії селища Утробіно. 7 вересня 2019 р. звільнений під час обміну полонених РФ. З 2020 року, журналіст Укрінформ, громадський діяч, політик.

Знаходячись в ув’язненні, Роман Сущенко фактично у повній ізоляції почав малювати. Перші роботи – пейзажі та натюрморти, пізніше – урбанізовані пейзажі європейських та українських міст, марини, згодом серія особистих малюнків із зображенням автомобілів, які стали місточком спілкування під час листувань з сином. Усього колекція робіт складається із 38 розмаїтих робіт та понад 50 малюнків автомобілів. Дві оригінальні роботи були вкрадені в Лефортово разом з листами до сім’ї. Одна з них, «Руанський собор», Роман відтворив по пам’яті.

Сущенко намалював у російській колонії також київський Софійський собор, Страсбурзький собор та інші пам'ятки.

Зважаючи на суворі умови в’язниці та заборону користуватись фарбами – роботи створені за допомогою кулькової ручки (чорного, фіолетового та синього кольорів), простого олівця та виготовлених власноруч відтінків кольорів з чаю, лушпиння цибулі, соку буряка, кетчупу, тюремного кисіля, йоду, зеленки, прального порошку, фурациліну тощо.

Після вироку (12 років суворого режиму) та етапування до виправної колонії 3 11 у селищі Утробіно (Вятка), українські дипломати домоглися дозволу передати Роману Сущенко пастель. А згодом, його відомий адвокат Марк Фейгін переслав йому у бандеролі акварельні фарби та пензлі. На виставці представлені пейзажі періоду «Утробіно».

Спогади та бажання повернутись, туга за рідними та Черкащиною народили дві картини (диптих) «Річка Рось» («Лефортово»).

Виставка робіт «Мистецтво із-за грат» вже демонструвалась у Києві, Брюсселі, Парижі, Нью-Йорку, Варшаві, Празі, Кишиневі, Миколаєві та інших містах світу. У Черкасах вперше в Україні за участі автора до огляду, окрім репродукцій, представлені оригінали картин.

«Свою виставку я хочу присвятити землякам, бо сам родом з Черкас. Хочу віддячити всім, хто підтримував під час полону мене, мою родину, хто проводжав Батька в останню путь замість мене, хто писав мені листи. Окремий уклін учням ЗОШ №5, любій моїй вчительці з української мови Ганні Трохимівні – керівниці шкільного музею, друзям дитинства Владу Боєчко, Андрію Кононенко, В’ячеславу Костенку, Євгену Шевченку, Наталії Бруслановій-Хертель та зовсім незнайомим мені землякам за дієву допомогу, за листування, за Віру в мене і Україну! Водночас маю на меті привернути увагу щодо 135 ув’язнених в Росії та на тимчасово окупованих територіях нашої країни українців, які до сьогодні перебувають у тюрмах Кремля та закликати відвідувачів до написання листів-підтримки нашим громадянам», – зазначив Роман Сущенко.


Виставка діє до 4 жовтня 2020 року.

Теги: