Як зазначають у Лізі мусульманок України, символічно, що книжка побачила світ у місяць народження пророка Мухаммада — рабі аль-авваль.

Авторкою книги є Аліна Мартинова, історик, письменниця, волонтерка, переселенка з Донбасу, яка зараз мешкає з родиною у Львові. Вона знайома читачам за дитячими оповіданнями, які писала свого часу для газети «Арраід».

Бажанням створити книжку для наймолодших читачів Аліна загорілася ще у 2018 році після обговорення ідеї з головою Ліги мусульманок України Ольгою Фриндак. Коли ж улітку 2019 року текстова частина книги була завершена, до роботи долучилася художниця Тетяна Юшина, яка зробила свій творчий внесок у цю справу, проілюструвавши книгу.

Аліну Мартинову було запрошено на презентацію україномовної книги «Мухаммад і ти», що відбулася 7 листопада 2020 року в рамках zoom-конференції «Розмова про Сіру — життєпис Пророка Мухаммада», організованої ДУМУ «Умма», Ісламським культурним центром м. Києва й Українським центром ісламознавчих досліджень.

Тоді ж авторка розповіла, що вона вже багато років досліджує тему класичних ісламських біографій і біографій західного зразка; вивчає класичну ісламську писемну історичну і біографічну спадщину, класичні твори арабських істориків, зокрема, «Сіра» ібн-Хішама, ат-Табарі й інших. Також зазначила, що вивчає роботи західних дослідників, які використовують сучасний інструментарій історичної науки, звертаючись до арабських першоджерел.

«Іі ми нікуди з тієї точки не можемо зрушити — хоча, може, хтось скаже — там щось фантазійне написане чи якісь мрії мусульманські — але насправді це є єдине доступне нам першоджерело — і західні історики ними активно користуються аж до сьогодні, до ХХІ століття. В двадцятому столітті виходили доволі цікаві роботи з історії пророка Мухаммада — але мені найбільше сподобалася робота сучасного історика Аділя Салахі — вона, до речі, вийшла й українською мовою кілька років тому. ЇЇ написано сучасною мовою, написана з науковим підходом, там є логіка, вона дуже легко читається і її можна рекомендувати до прочитання як мусульманам, так і не мусульманам. І це дуже приємно, оскільки ми тепер можемо спілкуватися і з мусульманами, і з немусульманами однією мовою — використовуючи одну й ту ж саму, власне, книжку. Але дуже багато є літератури для дорослих — там, як правило, багато імен, фактів, аналітики. Є література для зовсім маленьких дітей — там даються, як правило, якісь окремі сюжети з дуже емоційно яскравим забарвленням — а ось літератури, адресованої для віку між першим та другим — бракує. Тобто, діти-школярики, які вже не читають казки, але ще не дісталися таких серйозних дорослих творів — вони не мають, що читати з історії про пророка Мухаммада. Тому ми вирішили писати саме для цієї вікової категорії — тобто десь для дітей від 10 до 15 років (плюс-мінус)», — каже Аліна Мартинова.

Згаданий Аліною Мартиновою арабський вчений ібн-Хішам — середньовічний арабський учений з Басри Абу Мухаммад Абд аль-Малік ібн Хішам аль-Хим’яр, найбільш відомий обробкою життєпису Мухаммада («Кітаб сірат расуль-Аллаг», «Книга про життя посланця Аллага»), складеного Ібн Ісхаком (помер у 768 році). У творі «Сіра» — цінному джерелі з історії ісламу — ібн Хішам описує події з життя пророка Мухаммада і халіфів.

Згаданий нею видатний мусульманський історик, правознавець, знавець хадисів і тлумач Корану Ат-Табарі є автором книги «Історії пророків і царів», тафсиру Корану і праць з ісламського законознавства. Повне ім’я — Абу Джафар Мухаммед ібн Джарір ат-Табарі.

Щодо самої книжки, то, за словами авторки, перед нею в процесі роботи постало три завдання. «Перше завдання — це передати власне фактологічну інформацію — і тут я пильно стежила за тим, щоб до книжки не потрапив жоден факт, який не має підтвердження в історичній літературі. Тобто, хоча книжка призначена для дітей, але дорослі можуть її читати і бути впевненими, що у тексті немає ніяких історичних хиб, а інформація звірена з реальними фактами. Друге завдання полягало у тому, щоб зробити книжку цікавою для дітей, тобто, надати їй такого художнього стилю, щоб дитина, яка тримає в руках книжку, могла себе відчути в сьомому столітті, десь верхи на верблюді, чи то на полі бою з мечем у руках або десь у вузенькій печері Джебель-аль-Нур, де пророк Мухаммад отримав своє перше Одкровення. Це була легка задача, хоча я не фаховий дитячий письменник — але, ІншаАлла, діткам сподобається. І третє завдання — найскладніше: хотілося б, щоб діти не лише читали, а могли взяти звідти практичну користь. І тут мова навіть не про морально-етичні цінності, бо діти цього віку вже знають, що є добре, що — погано; знають, що таке єдинобожжя; знають, що є пристойним, що є непристойним. Але підлітки зосереджені дещо на іншому (з точки зору психології їхнього віку, їхнього розвитку). І вони дуже амбітні, вони мають мрії, вони хочуть знайти своє місце в житті, вони хочуть самостверджуватися. І завдання дорослих — бути поруч з дітьми і правильно їх скеровувати. Тобто, допомогти їм дійсно стати ефективними — ми ж прагнемо, щоб усі мусульмани, щоб наступні покоління були ефективними, адже наша релігія велить нам вірувати і робити добрі справи, робити світ навколо кращим. Тож кожен мусульманин має бути ефективним і корисним для суспільства. Наші дітки насправді є амбітними і прагнуть бути такими, але вони не завжди знають, як цього досягти. Тому дорослі повинні їм підказати, скерувати їх і надати певні рецепти», — вважає авторка книги Аліна Мартинова.

Письменниця впевнена, що пророк Мухаммад є найбільш яскравим прикладом успішної людини, тому діти повинні обрати зразком для наслідування саме його, і сподівається, що ця книжка може підштовхнути підлітків до усвідомлення багатогранності особистості посланця.

«На жаль, нині діти мають за зразок Бетменів, Спайдерменів, Наполеонів; у кращому разі це буде Стів Джобс або Ілон Маск. А дуже добре було б, якби вони керувалися прикладом пророка Мухаммада. І насправді це можна зробити, адже пророк Мухаммад був ефективним в усіх сферах. Був ефективним як бізнесмен, як політик, як дипломат, як полководець, як друг, як сім’янин, як лідер. Тобто, будь-яка дитина — з усім своїм комплексом персональних якостей, зі своїм темпераментом, зі своїми мріями — може знайти в Мухаммадові приклад. Саме тому, я сподіваюсь, книжка буде корисною для дітей. До того ж вона буде цікавою і дорослим. ЇЇ можна читати самому, з нею можна готувати заняття. Там є розділ для зовсім маленьких школяриків — різні цікаві задачки, логічні, нескладні; є цікавинки — як виглядав Мухаммад, як він жартував, як він ставився до спорту, як він ставився до дітей. І якщо книжка потрапить до рук дитини, яка мало знайома з ісламською тематикою, то в кінці книжечки є глосарій зі специфічними ісламськими термінами, географічними назвами, персоналіями. Тобто, книжечка — невелика, але створювалася вона з добрими намірами. Сподіваюся, що вона буде корисною», — висловлює надію авторка книги.

Електронна версія дитячої книги з’явиться у вільному доступі у бібліотеці на сайті ДУМУ «Умма», щоб її могли читати маленькі україномовні мусульмани України і світу.

Теги: