Такого роду обміни часто проводять у рамках міжнародних програм, вони дають можливість студентам навчатись у новому культурному середовищі. Карантинні обмеження унеможливили далекі поїздки, проте дали нагоду для розвитку внутрішньої мобільності. Зробивши перший крок у цій справі, ЗВО та студенти хочуть популяризувати обміни між університетами України, аби ділитися досвідом, пізнавати культуру одне одного, переймати нові методики викладання тощо.

Проєкт, за угодою сторін та умовами гранту, передбачає навчання впродовж дванадцяти тижнів, а обмін відбуватиметься у двох семестрах 2020/21 навчального року. Через пандемією студенти УКУ не відвідали НУ «Києво-Могилянська академія», оскільки заклад перейшов у режим роботи онлайн. Втім, десять студентів із Києва у першому семестрі мали можливість навчатись в  УКУ, оскільки освітній процес тут відбувався у гібридному (змішаному) форматі. В Католицькому університеті студенти НУ «Києво-Могилянської академії» спеціальностей «прикладна математика», «соціологія», «політологія», «інженерія програмного забезпечення», «історія та археологія», «комп’ютерні науки» вивчали  споріднені дисципліни, які по закінченні будуть перезараховані у їхньому виші.

У межах програми обміну студенти також брали участь у позанавчальних активностях. Щоб краще познайомити гостей з УКУ, для них проводили зустрічі з проректором із питань призначення та місії Мирославом Мариновичем, викладачем програми «Етика-Політика-Економіка», заступником проректора з навчання, викладання та міжнародної діяльності  Дмитром Шеренговським.

Впродовж трьох місяців студенти з  Національного університету Києво-Могилянської академії жили в Колегіумі спільно зі студентами УКУ. Так вони могли швидше адаптуватися до нових умов і знайти друзів. Крім того, єднала усіх і духовна формація, яка є осердям життя у спільноті університету.

Отець Юрій Козловський, керівник відділу студентського життя, магістр Колегіуму розповідає, що студенти-новачки разом з іншими брали участь у бесідах, що стосувалися духовності, покликання та різних життєвих тем. Також вони доєдналися до так званих «колегівок» – заходів, які проводять для всієї спільноти Колегіуму: «Цього року спільно з духовно-пасторальним відділом ми організували прощу парком. Зазвичай вона проходить від Рудного до Страдчу, але через карантинні обмеження довелось таку практику призупинити. Натомість ми зробили щось схоже – молячись пройшлися до дерев’яної студентської церкви на околиці Стрийського парку».

Щовечора в Колегіумі – у вівторок, середу, четвер – відбувається програма вечірніх молитов. Кожного дня вони різняться між собою. «Ми молимося молитву Тезе (Taize), прослави та Ісусову молитву, а в неділю маємо Літургію. Дехто з киян долучався до молитовного життя постійно. Мені вдалося поспілкуватись майже з усіма студентами, від яких я почув позитивні відгуки про додаткові молитовні пропозиції, мистецькі заходи, зустрічі, спілкування. Мабуть, вони часто порівнювали колегіальне життя з тим, що вони мають в Києві, бо розповідали, що там таких речей не відбувається. Гуртожиток для них – це радше місце проживання як у хостелі, а в нас є формації і, очевидно, це викликало у них такі схвальні відгуки», – ділиться отець Юрій Козловський.

Дарина Пенькова, студентка  НУ «Києво-Могилянської академія» третього курсу спеціальності «політологія» каже, що участь у формаційних програмах для неї стала дещо новим, але цікавим досвідом. Найбільше дівчину здивувало те, що Церква  бере активну участь в житті людей: «На Сході  України, звідки я родом, такої практики немає, тому було цікаво дізнатись, яким чином тут усе відбувається. Коли я збиралася в дорогу, то мала певні уявлення й очікування. Мені здавалося, все буде більш примусово, але насправді ми невимушено знайомились з культурою, певними традиціями, обрядами».

Порівнюючи навчальні програми в УКУ студентка зауважує, що вони здебільшого дуже схожі з тим, що викладають у НУ «Києво-Могилянська академія»: «Тут, так само як і в нас викладачі викладають душу в навчальний процес, всі сили. Вони намагаються пояснити, а не просто відчитати й забути. Думаю, якщо мене запитати через десять років про це все, то я згадаю тих викладачів, і вони в мене будуть на одному щаблі як з УКУ, так і з «Могилянки». Тобто планка є дуже високою».

«Проєкт, крім навчання і розвитку студентів, є також хорошою нагодою налагодити співпрацю між закладами освіти. – ділиться Ольга Матійчук, керівниця академічного відділу. – Ми плануємо підтримувати цей досвід і активно розвивати. УКУ, як і завжди,  відкритий до таких програм, адже це важлива частина розвитку університету й  освіти в Україні загалом».

За умови, що епідеміологічна ситуація в Україні буде сприятливою, вже з наступного семестру заплановано, що студенти УКУ відвідають НУ «Києво-Могилянську академію» і поділяться своїми враженнями про навчання у столиці.

Теги: