Йдеться про найстарішу тридільну дерев’яну церкву Львівщини – храм Святого Духа у Потеличі, що на Жовківщині. Вона є пам’яткою національного значення та внесена до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

У церкві протікає дах, пошкоджене внутрішнє оздоблення. «Цьогоріч треба докласти всіх зусиль, щоб якнайшвидше убезпечити церкву від затікання, що ще більше нищить її розписи. А також розпочати процес реставрації іконостасу», – йдеться у повідомленні департаменту архітектури та містобудування ЛОДА.

Церкву збудували у 1502 році коштом гончарного цеху на місці храму Бориса і Гліба, який спалили татари. У стародавні часи храм використовували як укриття. При небезпеці все місцеве населення ховалося саме у церкві. Там на зберіганні тримали сім гармат. Сьогодні з усієї оборонної системи залишилися лише дві сторожові вежі, розташовані на церковному подвір`ї. Також переповідають, що свого часу у храмі побував на богослужінні Богдан Хмельницький, коли чекав з розвідки вістуна Буняка.

Нагадаємо, що пам'ятки, які планували реставрувати на Львівщині, можуть втратити шанс на відновлення. Чому так сталося, читайте у матеріалі.

Теги: