Представникам команди Мамая можуть виділити ділянку під будівництво багатоповерхівки упритул до найстарішої церкви Полтави — вони вже збудували «Криницю» на Соборності замість реставрації.

Мова йде про ТОВ «Сельхозкомплект», співвласниками якого є Володимир Хоменко та Юрій Пантюх. Обидва були депутатами Полтавської міськради 6-го скликання від партії Мамая «Совість України». Пантюх також до листопада 2013 року керував КП «Полтава-сервіс», а Хоменка у 2011 році Мамай називав одним зі своїх головних помічників у дорожніх питаннях.

За даними Мін’юсту, Юрій Пантюх також є співзасновником ГО «Суспільний діалог Полтавщини». Серед інших засновників цієї громадської організації є Микола Балабан. Пантюха з ним також пов’язує й спільна підприємницька діяльність.

Окрім політичної діяльності в партіях «Народний фронт» і «БПП», Микола Балабан є власником мережі кафе «Криниця». Одне з них у 2018 році облаштували на вулиці Соборності, 4 — замість обіцяної реконструкції житлового будинку. Саме на Миколу Балабана були оформлені каси в усіх трьох закладах цієї мережі.

ТОВ «Сельхозкомплект», засновники якого пов’язані з Олександром Мамаєм та власником напівзаконно облаштованої «Криниці» у самому центрі, тепер хочуть визначити межі для ділянки за квартал від неї — на вул. Соборності, 12. За проектом розподілу території, який подала фірма, земля буде призначена для обслуговування багатоквартирного житлового будинку з прибудинковою територією. Її площа становитиме 1823 м².

На недавній депутатській комісії депутати не дали згоди на цей проект і просили його відкласти, аби вивчити ретельніше. Вони хочуть, аби представники компанії спочатку прийшли на засідання та пояснили, що вони планують робити на цій ділянці.

За даними Мін’юсту, «Сельхозкомплект» уже викупило шість квартир у будинку на вул. Соборності, 12. Малоймовріно, що нові власники облаштують собі там квартири — будівля давно потребує ремонту. Навряд чи там облаштують і кафе — занадто близько воно буде до «Криниці» на вул. Соборності, 4.

Припускаємо, що мова може йти про зведення чергового житлового будинку у цьому кварталі. Щоб пояснити це припущення, почнемо здалеку. У 2012 році був зведений будинок на вул. Пилипа Орлика, 1а. Фактично його збудувало ТОВ «Реал-Інвест», яке належить Юрію Френкелю — нині «тіньовому» керівнику сфери ЖКГ у Полтаві від «ОПЗЖ».

Раніше в «Реал-Інвесту» було дочірнє підприємство «Реал», яке потім отримало назву ТОВ «Завод мінвод «Реал». Власником цього товариства до березня 2020 року був Дмитро Циганенко, який також володіє ТОВ «Полтаваплодоовоч». Разом з ним фірмою володіє також Ірина Циганенко. Саме ця жінка у 2009 році отримала у власність старий будинок на вул. Соборності, 4, у 2016-му — земельну ділянку під ним, а у 2017-му — дозвіл на реконструкцію будівлі. Саме там потім і облаштували «Криницю».

На сьогодні цей будинок не має статусу пам’ятки архітектури і це одна з найбільших небезпек. Будівля є невід’ємною частиною архітектурного ансамблю навколо Спаської церкви. Місцеві краєзнавці дали їй назву «Будинок з гербами» — через ліпнину на фасаді, яку одні вважають зображенням ножиць, інші — схрещеними шаблями, а деякі дослідники — стилізованою анаграмою одного з власників.

За даними ГО «Збережемо Полтаву» (SavePoltava) архітектура будівлі вказує, що вона була зведена в середині XIX століття. Раніше на цьому місці стояла садиба Паскевичів, а в 1837-му — будинок Бєляєва. Також відомо, що у довоєнний час там жив відомий художник Соломон Розенбаум. Зараз будинок, про який відомо так мало, стоїть порожній.

Водночас фахівці зазначають, що будувати щось нове на цій ділянці дуже небезпечно. А особливо — багатоповерхівки. Будинок настільки близько розташований до Спаської церкви, що, за їхніми даними, достатньо забити одну палю, аби дзвіниця «пішла під землю». А це наразі найстаріша церква Полтави. Її дерев’яні стіни були зведені у 1706 році, а мурований футляр — у 1845-му.

Теги: