Саме для юніораток жіночих інститутів богопосвяченого життя Комісія пропонує в найближчому майбутньому відкриття Школи юніораток. Вже біля двадцяти років Комісія провадить новіційну школу, завданням якої є вишкіл ченців і черниць різних інститутів в період перед складанням чернечих обітів.

Новіціат та його формація завершується складанням перших обітів, тобто євангельських рад: послуху, убожества і чистоти. У цей момент новик/новичка стає ченцем/черницею в повноті, бо публічно прирікає, що буде жити не одружуючись, без власності і в послуху. Враз зі складанням перших обітів починається час, який зветься юніоратом.

Юніорат – це третій, у деяких спільнотах четвертий, етап вишколу, який підготовляє ченця/черницю до вічних обітів. Триває п’ять-шість років, залежно від того, що є прописано в статутах.

Період юніорату є етапом поступового розвитку особистості ченця/черниці і його/її духовного та інтелектуального дозрівання, що формує особу в дусі Євангелія і вченні святого засновника, згідно з вимогами чернечих статутів. Також укріплює його/її в чеснотах покори, послуху, чистоти, убозтва, братньої/сестриної любові; зближує його/її з Богом через молитву, що провадить до святості, допомагає утвердитися у вибраному шляху та готує його/її до завдань, які доручить спільнота через настоятелів. Під час тривання тимчасових обітів, ченці/черниці проходять навчальний курс, займаються діяльністю, яку визначить компетентна влада, щоб краще пізнати свої дарування та харизму вибраної чернечої спільноти.

Обговорення проєкту Школи Юніораток посіло пріоритетне місце під час зустрічі магістрів на Голоско цього лютневого дня. Кожна магістерка могла поділитися своїми думками й очікуваннями щодо школи, висловити потреби та труднощі, які трапляються у формуванні черниць з тимчасовими обітами, запропонувати своє бачення майбутнього вишколу згідно проєкту.

Модераторами зустрічі були: с. Марія Кінас, МНІ, член Патріаршої комісії у справах монашества та ініціатор заснування Школи юніорату, с. Вероніка Янів (Катехитки св. Анни), заступниця с. Марії, яка представляла модель такої Школи, що діє в Польщі під проводом отців сальваторіан.

Сестра Марія Кінас зокрема зазначила: «Усі документи Церкви говорять про те, що формація має бути інтегральна, що формація має обіймати всі сфери, не тільки духовний вимір. Формація має обіймати духовний і інтелектуальний, спільнотний і професійний, особистісний і пасторальний виміри. Має бути баланс між цими складовими, бо йдеться про цілісний характер посвяти».

Теги: