У зустрічі також взяв участь заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Під час спілкування мова йшла про питання ратифікації Стамбульської конвенції. Митрополит Епіфаній та архієпископ Євстратій озвучили гостям позицію Православної Церкви України та загалом Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з цього приводу.

Було зазначено, що релігійні спільноти України всіляко підтримують протидію домашньому насильству та виступають за рівність прав жінок і чоловіків, однак не сприймають закладені у конвенцію, на думку ВРЦіРО, ідеологічно забарвлені поняття «гендеру» та «гендерної ідентичності». На їхню думку, ці поняття можуть тлумачитися окремо від статі, як певне особисте переконання. На думку релігійних діячів, схвалення таких поглядів в майбутньому може призвести до серйозних і неприйнятних наслідків, що вже вони спостерігають на прикладі деяких інших країн.

Також митрополит Епіфаній розповів про ті проекти, які ПЦУ уже створює для протидії домашньому насильству і допомоги тим, хто від нього постраждав.

У свою чергу архієпископ Євстратій висловив думку, що задля боротьби з домашнім насиллям можна і варто використовувати національне законодавство й за потреби удосконалювати його. Саме з цією метою ВРЦіРО підтримала ухвалення минулим скликанням парламенту двох відповідних законів, які посилюють відповідальність за домашнє насильство та сприяють протидії йому. Окремої уваги заслуговує і те, що ратифікація Стамбульської конвенції, за їхніми словами, передбачає подальший механізм зовнішнього контролю, коли за результатами перевірки на державу можуть бути накладені певні санкції.

Сторони обговорили й низку інших актуальних питань. А саме демографічну ситуацію і сімейну політику в Україні, становище ПЦУ та систематичні порушення прав людини в окупованому Криму та окремих районах Донбасу, передачу у власність Кримської єпархії ПЦУ приміщення кафедрального храму на честь святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі та проєкт Закону про Службу військового капеланства (№4626).

Учасники зустрічі засвідчили двосторонню готовність до конструктивного діалогу та подальшої співпраці.

Теги: