Предстоятель відзначив, що не було процесу реабілітації УГКЦ, не було чітких правових актів з боку України, що б симетрично заперечили Львівський псевдособор 1946 року, під час якого було ліквідовано УГКЦ.

«Навіть більше, донедавна, а саме за часів президента Віктора Януковича, були спроби узаконити паралельні фейкові греко-католицькі структури, проти чого ми мусіли боротися. Тож нам ще багато належить зробити, аби завдана нам несправедливість, яка була нам завданою, могла бути виправленою», – наголосив Святослав.

Глава Церкви вкотре підкреслив, що Львівський псевдособор 1946 року не був собором. «Найкраще про Львівський "собор" сказав патріарх Йосиф – "невдала імпреза"», – додав він.

На думку глави УГКЦ, сьогодні дослідження згадування цієї події і дослідження історичної правди є дуже важливе для всіх, а також для Російської Православної Церкви.

«Сьогоднішня конференція і плід наукової праці дуже важливий між православними Церквами різних юрисдикцій в Україні і між Українською Греко-Католицькою Церквою. Тому що ми справді сьогодні відчуваємо, що Київська митрополія чи її унійна частина, чи частина, яка не підтримала Берестейського єднання, своєю материнською Церквою вважає древню Церкву Константинополя. Навіть з огляду на ті події, які сьогодні історики зачепили своїм дослідженням, у нас є дуже багато спільного. І ця ідея колись єдиної Київської, а сьогодні, на жаль, конфесіоналізованої і поділеної, як на мене, з одного боку, є гірким фактом, а з другого – показує, що ми маємо спільне коріння», – сказав предстоятель.

Святослав запевнив, що УГКЦ хоче шукати дорогу, щоб будувати єдність між цими Церквами і рухатися вперед. «Метою УГКЦ не є когось засуджувати сьогодні чи комусь щось закидати. Ми пам’ятаємо, вивчаємо історію, щоб запобігати, щоб ніколи подібні злочини не повторилися», – резюмував предстоятель УГКЦ.

Теги: