Подією форуму стала презентація книги про молодіжну роботу протягом останніх трьох десятків років. «Покликані Христом. Молодіжне служіння євангельських християн-баптистів в Україні. Історія. Аналіз. Перспективи» – саме таку назву отримало дослідження, що тривало понад рік.

Унікальність роботи полягає у тому, що це перша така комплексна праця. Чимало книг про молодіжне служіння написані з точки зору того, як воно мало б виглядати. Ця книга написана з ракурсу того, який вигляд служіння мало у минулому, як виглядає тепер, і з огляду на це здійснені спроби візуалізувати той образ, який воно може мати у найближчому майбутньому.

У книзі читач зустріне понад дві сотні імен тих, хто був активним учасником і творцем історії молодіжного служіння ВСЦ ЄХБ з кінця 80-х років XX ст. і донині. У рамках її підготовки було проведено близько 70 інтерв’ю з ключовими служителями братства, лідерами різних поколінь та напрямів служінь. Серед інших у процесі написання книги були використані матеріали розмов із Валерієм Антонюком, Григорієм Комендантом, Павлом Унгуряном, Романом Кравчуком, Володимиром Омельчуком, Миколою Романюком, Андрієм Тальком, Володимиром Хлистою, Олександром Патлісом, Василем Острим, В’ячеславом Нагірняком, Романом Дячуком, Сергієм Санніковим, Михайлом Наконечним, Павлом Токарчуком, Олександром Лешком, Дмитром Матюхіним, Данилом Олійником та багатьма іншими.

На сторінках книги на читача очікують понад 130 об’ємних та глибоких цитат, у яких йдеться про молоде покоління та молодіжне служіння, різні формати і методи роботи, процеси та явища, які так чи інакше пов’язані з її предметом. Більше ніж половина цих цитат опубліковані вперше та враховують  досвід і виклики сучасності.

Цінність та новизна книги полягає не тільки в її історичних та  журналістських викладах, але й у соціологічних напрацюваннях. Молодіжним відділом ВСЦ ЄХБ чи не вперше в часи незалежності було організоване загальнонаціональне соціологічне опитування молодіжних служителів. Загалом у ньому взяло участь 255 лідерів та керівників молоді з усіх регіонів, а сукупна кількість молодіжної аудиторії, якій вони служать, сягає позначки у 8 тис. осіб.

Серед порушених в опитуванні питань були й такі: «Які найбільші виклики сьогодні стоять перед молодіжними керівниками?», «У якій формі найчастіше відбувається спілкування молоді у вашій церкві?», «Якими інструментами потрібно наділити молодіжного керівника, аби служіння було ефективнішим?», «Які найбільші загрози сьогодні стоять перед молодим поколінням?», «Що сьогодні найбільше відштовхує молодь у церквах?», «Якою повинна бути церква, аби вона була приваблива молодим людям?» та багато інших.

Опублікована у книзі соціологія перетинається з аналітичними міркуваннями з приводу того, на що варто звернути увагу, аби молоде покоління переймало як естафету віри, так і посвячене служіння у церквах братства.

Для багатьох стане несподіванкою зустріти у книзі архівні та історичні документи, прийняті національною молодіжною командою на світанку її заснування – наприкінці 80-х років минулого століття. Зокрема, перший молодіжний статут молодіжного служіння, у якому прописано не тільки необхідність організаційно оформити молодіжне життя у церквах, але й ті ролі та опції, які мали лягти на керівника молоді та молодіжну команду помісної церкви, регіону, області, країни. В цілому, ці документи крізь десятиліття переконливо доносять до читача аргументи на користь міжцерковної молодіжної роботи та співпраці.

На думку автора книги Романа Сухаря, книга наочно ілюструє Божий промисел у житті церкви та молодого покоління. Вона може бути не тільки своєрідним підручником із власної історії, але й інструкцією для молодіжних керівників; апологетичним ресурсом, що відстоює необхідність існування молодіжного служіння; каталогом ідей, методів та форматів для молодіжної роботи; маркером до змін та оновлень у різних сферах церковного та молодіжного служіння.

Валерій Антонюк, відгукуючись про книгу, каже: «Читаючи книгу, ви побачите, що молодіжне служіння глибоко інтегроване у життя всієї церкви, а тому вона буде цікавою та корисною всім, хто служить у справі розбудови Божого Царства».

Його підтримує й Микола Романюк: «Я би не радив сприймати це видання лише як дослідження становлення і розвитку молодіжного служіння у ВСЦ ЄХБ останні тридцять років – прийміть цей том як мотивацію для розвитку і розширення Царства Божого. Спостереження за ще зовсім «свіжою» історією, прийнятими рішеннями, способами і методами служіння, викликами і труднощами можуть послужити потужним джерелом натхнення для подальшого служіння».

Микола Романюк розповідає: Мене особливо потішила ґрунтовність дослідження, опрацювання великого обсягу фактичного матеріалу і проведених інтерв’ю. Мрію, щоби кожен напрям служіння нашого церковного об’єднання зміг зробити подібний навчальний підсумок історії».

Книга «Покликані Христом» акцентує не тільки на багатому минулому, але й орієнтує читача творити майбутнє, що не менш надихає, адже  історію потрібно не тільки знати, але й творити.

З питань придбання книги можна звертатись за номером +380501034061.

Теги: