Серед представлених на виставці документів з архіву СБУ, що тільки недавно були  розсекречені й стали доступні дослідникам, можна побачити укладені в НКДБ УРСР та  затверджені в Москві плани ліквідації УГКЦ та організації цієї акції, звіти про арешти й вербовки священників, списки агентури, підготованої до участі в зібранні, формуляри зречення католицької віри, що їх підписували священники при «возз’єднанні» з РПЦ і т.п. Члени т. зв. Ініціативної групи, їхні помічники з числа греко-католицького духовенства та залучені до акції «возз’єднання» православні ієрархи вперше названі не тільки своїми публічними іменами, а й тими агентурними кличками, під якими знали їх оперативники НКДБ.

Окрему увагу приділено постаті о. Гавриїла Костельника, який пішов на співпрацю з радянським режимом у справі нищення своєї Церкви. На виставці вперше представлено фотопортрети багатьох функціонерів радянських спецслужб, які безпосередньо планували та проводили «ліквідацію унії». Фотографії з альбомів про Львівський «собор» та відзначення його «ювілеїв», які збереглися у фондах Держархіву Львівської області, дають змогу сповна відчути атмосферу радянської  епохи, коли легальні релігійні організації були перетворені на ідеологічну обслугу атеїстичного режиму.

Виставка присвячена пам’яті всіх владик, священників та мирян УГКЦ, які сімдесят п’ять років тому не піддалися погрозам і тискові з боку влади, протистояли маніпуляціям та підступам спецслужб і пронесли віру та вірність своїй Церкві крізь довгі десятиліття переслідувань і підпілля.

Теги: