У слові з нагоди освячення пам’ятника глава УГКЦ наголосив на тому, що постать о. Августина Волошина промовляє сьогодні і говорить правду.

«Саме він, наш священник, показує, що Церква в найтяжчі моменти історії завжди була для свого народу матір’ю і вчителькою. Наше духовенство вміло брати на себе відповідальність за долю українського народу. Наші священники не просто були хранителями душі народу, але зберігали і розвивали його духовну, культурну, національну спадщину. А на прикладі президента Карпатської України отця Волошина, вміли брати на себе відповідальність і за її державобудівництво», – сказав Святослав.

Отець Августин, зауважив глава Церкви, хоч усвідомлював усі небезпеки того завдання, яке на нього покладав український люд на Закарпатті, все-таки прийняв цей виклик. Він віддав своє життя за те, щоб народ, який так прагнув жити у своїй державі, на своїй рідній землі, міг здобути державність і її цінувати.

Водночас Святослав висловив занепокоєння тим, що зараз чимало громадян України в різних її частинах не завжди усвідомлюють цінність держави для того, щоб, як народ, могти повнокровно жити й розвиватися. «Саме про цінність держави для сучасного і майбутнього нашого народу сьогодні з небес до нас промовляє о. Августин Волошин», – зазначив Глава УГКЦ.

«Ми тут маємо знак, який вшановує героїв славного бою під Крутами. Тут спочивають герої Майдану, герої війни на Донбасі. І від сьогодні тут стоятиме пам’ятник о. Августину Волошину, безперечно, героєві України, героєві змагання українців за своє: за свою культуру, за свою Церкву, за свою державу», – підкреслив глава УГКЦ.

«Сподіваємося, що всі ті, що відвідуватимуть це місце, цю Аскольдову могилу, згадуватимуть тих славних постатей, якими Господь Бог пише історію України, Української Держави на наших рідних землях», – висловив сподівання рредстоятель і подякував всім причетним до встановлення монумента президенту Карпатської України в столиці України.

Після освячення пам’ятника о. Августину Волошину глава УГКЦ відслужив панахиду.

Карпатська Україна, яка в 1938 році була заснована як автономна республіка у складі Чехо-Словаччини, через рік, а саме 15 березня 1939 року, здобула незалежність. Президентом цієї Української незалежної держави, яка розташовувалася в основному на гірській частині території Закарпаття, став о. Августин Волошин, священник Греко-Католицької Церкви.

Теги: