«Запевняю, що відповідно до діючих правил та рекомендацій від МОЗ щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби (COVID-19) люди мають можливість попрощатися, забрати тіло та поховати рідних за звичайною процедурою, але з обов’язковим дотриманням усіх необхідних заходів безпеки», – зазначив В. Ляшко.

Як зауважив головний санітарний лікар, в Постанові № 44 «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби (COVID-19)» прописано, що «лише за наявності надмірного виділення біологічних рідин із тіла померлого, його ховають у щільному пакеті, щоб уникнути інфікування збудником коронавірусної хвороби».

«Якщо дотримуватися усіх прописаних норм та правил під час поховання та безпечного поводження із тілами померлих, проблем не має виникати, – зауважив він. – На жаль, у реальності маємо ситуації, коли рідні померлого мають пройти сім колів пекла, щоб попрощатися та поховати своїх рідних».

Заступник міністра охорони здоров’я звернувся до тих, хто має відношення до процесу організації поховання.

«Не зловживайте розгубленим станом рідних та не спекулюйте на прописаних нормах, адже там немає обмежуючих правил, що лише кремація померлого чи поховання лише в щільному пакеті!», – закликав він.

Також В. Ляшко звернувся до ЗМІ з вимогою бути професійними й порядними в подачі матеріалів  – «не робити сенсації там, де її немає, посилаючись на норми МОЗ, яких насправді не існує!».

Нагадаємо, 4 серпня 2020 року в Міністерстві Здоров’я України прийняли Постанову №44 «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби» за підписом головного санітарного лікаря Віктора Ляшка.

Теги: