«Ставлення до дітей, які приходять у цей світ з безмежною довірою до дорослих та створених ними правил гри, є лакмусовим папірцем для оцінки здоров’я як суспільства в цілому, так і будь-якої організації зокрема, ― пояснює Тарас Добко, перший проректор УКУ. ― І немає більшої трагедії, коли вразливість і відкритість дитини стає приводом для зловживання кимось, хто не просто володіє владою чи авторитетом, а у своєму становищі покликаний потверджувати цінність і гідність людської істоти».

За словами Тараса Добка реальність у багатьох українських суспільних інституціях, часом і церковних, не завжди збігається з очікуваннями. Тому завданням Центру гідності дитини є допомогти запобігти різним проявам насильства над дітьми і творити стійку культуру поваги до гідності дитини.

«Центр тісно співпрацюватиме з Філософсько-богословським факультетом УКУ, Інститутом родини і подружнього життя, Школою біоетики, Львівською духовною семінарією Святого Духа та іншими структурами і в самому університеті, і поза ним для створення середовища рефлексії і дії у запобіганні сексуальному насиллю проти дітей і поширенні культури безпеки в організаціях, які працюють з дітьми», ― наголошує перший проректор УКУ.

Центр діє на засадах християнської віри і актуальних здобутків науки, займається просвітництвом, дослідженнями та освітою щодо превенції сексуального насилля над дітьми.

Робота Центру гідності дитини УКУ буде сфокусована на чотирьох основних напрямках:
– Університетський: створення та інтеграція компоненту протидії насильству в програми УКУ для студентів бакалаврату;
– Співпраця з духовенством та релігійними організаціями: профілактичні й академічні програми для священиків і семінаристів;
– Освітній: сертифікатні програми для представників тих професій, які можуть потенційно контактувати з жертвою;
– Науковий: організація досліджень, круглих столів, міжнародних конференцій тощо.

Керівницею Центру гідності дитини в УКУ стала Христина Шабат. Вона розповідає, що новостворена інституція перебуває на етапі становлення: «Це унікальний проєкт. Зараз ми розробляємо програми, створюємо та впроваджуємо антинасильницький компонент у навчальні програми Українського католицького університету та Львівської духовної семінарії. Також формуємо команду експертів, з якими будемо разом працювати над просвітницькими, освітніми та науковими проєктами».

Христина Шабат також додає, що у найближчих планах Центру разом з різними інституціями, які потенційно контактуватимуть з жертвами, розробити унікальний сертифікатний курс. «Також ми хочемо посилено працювати над міжінституційною співпрацею, щоб дитина, а не «виконана робота» завжди були в центрі уваги. Я точно знаю, що діти, які отримуватимуть комплексну превенцію з усіх можливих джерел від дорослих зможуть себе захистити. А дорослі, які отримають освіту, зможуть допомогти дітям»,  ― наголошує керівниця Центру гідності дитини УКУ.

Теги: