«Касаційні скарги засуджених Кузьми Іванова та Максима Галкіна залишити без задоволення, а вирок Київського районного суду Одеси та ухвалу апеляційної палати Вищого Антикорупційного суду стосовно них - без змін», – оголосили судді.

За версією слідства, заступник начальника 2-го відділу головного відділу захисту національної державності Управління СБУ в Одеській області підполковник Галкін та заступник начальника головного відділу захисту національної державності УСБУ в Одеській області полковник Іванов, діючи за попередньою змовою, в період з 22 листопада по 13 грудня 2015 року вимагали у намісника Свято-Іверського чоловічого Одеського монастиря УПЦ (МП) Діодора надати неправомірну вигоду в сумі 70 тисяч доларів.

За ці гроші вони пообіцяли не вжити заходів до ініціювання кримінального переслідування, нерозголошення компрометувальної інформації стосовно нього та її знищення. Виходячи з матеріалів досудового слідства, СБУшникам стали відомі «деякі особисті обставини життя і церковної служби єпископа». Вони зажадали за мовчання і знищення компрометуючих матеріалів значну суму. У разі несплати - погрожував зрадити інформації розголосу і ініціювати кримінальне переслідування.

13 грудня 2015 року СБУшники одержали частину раніше обумовленої неправомірної вигоди в 50 тисяч доларів. Вже наступного дня  співробітник СБУ отримав підозру у вчиненні правопорушення за ст. 368 ч.4 КК України.

15 грудня 2017 року Київський райсуд Одеси визнав обвинувачених винними, але у шахрайстві. «Деякими особистими обставинами життя і церковної служби єпископа» суд не займався. Сторона обвинувачення інкримінувала СБУшникам одержання неправомірної вигоди. 2 червня 2020 року апеляція ВАКС залишила обвинувальний вирок без змін.

Теги: