Враховуючи те, що тематика заходу стосувалася законотворчої діяльності, єпископ Віктор звернув увагу учасників наради на факт прийняття в Україні закону від 20 грудня 2018 року № 2662-VIII, "який фактично вимагає від релігійних організацій УПЦ змінити свої історичні найменування, що не відповідає нормам міжнародного права та європейській практиці".

На його думку, зазначений закон показує гірші традиції парламентаризму, адже він ухвалений без консультацій зі спільнотою віруючих і має на меті дискримінацію та обмеження прав УПЦ та її численних вірян. "Ніхто не може примусово позбавляти релігійні громади їх канонічного та історичного найменування. Взагалі, зобов`язання змінити вже існуючий статус, у тому числі назву, суперечить основам навіть цивільного права, яке встановлює, що закон не має зворотної сили, а також нормам Конституції України, яка забороняє звужувати права людини. Отже, ніхто не має права обмежувати можливість людини існувати в рамках наявних у неї переконань, у тому числі щодо належності та сповідування своєї віри в складі релігійної громади з певною назвою", передає сайт УПЦ (МП) виступ єпископа.

Ще однією проблемою, на яку вказав єпископ Віктор, є те, що з моменту ухвалення зазначеного закону релігійні організації УПЦ (МП) втратили можливість набувати та реалізовувати належні їм права, адже закон встановлює, що статути юридичних осіб, які не змінили найменування, втрачають силу в частині своєї назви. Фактично більше 12 000 релігійних громад виведені з правового поля держави та позбавлені цивільної правосуб`єктності, каже ієрарх.

На завершення свого виступу єпископ Віктор звернув увагу всіх учасників наради на те, що Європейська комісія за демократію через право («Венеціанська комісія») в ході відповідних експертиз має можливість розглядати питання відповідності законодавчих актів міжнародному праву та європейським стандартам. Але чинне законодавство України не надає можливості судового оскарження парламентських актів, а до цього часу Конституційним Судом України не розглянуто звернення народних депутатів України щодо визнання закону «про перейменування» неконституційним.

Враховуючи викладене, голова Представництва УПЦ (МП) при європейських міжнародних організаціях закликав міжнародну правозахисну спільноту розглянути можливість віднайти та задіяти юридичні процедури для експертизи зазначеного закону та захисту прав вірян в міжнародних судових установах.

Теги: