На початку зустрічі предстоятель помісної Української Православної Церкви і державний секретар США взяли участь у церемонії вшанування загиблих українських воїнів, поклавши квіти до Стіни пам’яті. Далі глава американської дипломатії відвідав кафедральний Свято-Михайлівський собор.

Особливу увагу під час короткої, з огляду на стислу і насичену програму візиту Блінкена, але змістовної зустрічі було приділено питанню становлення Православної Церкви України, важливості усунення штучних перешкод при вільному, на основі принципів свободи совісті, визначенні громадами своєї приналежності.

Митрополит Епіфаній висловив вдячність американській стороні за тверду підтримку України в контексті протидії зовнішнім викликам, яким продовжує протистояти Україна, а також у питаннях захисту свободи совісті на окупованих Росією територіях – у Криму і на Донбасі.

Владика зазначив важливість визначних зусиль США у питанні консолідації міжнародної підтримки України та посилення санкційного тиску і стримування РФ до відновлення територіальної цілісності України.

Також було обговорено плани наступних двосторонніх контактів.

Митрополит Епіфаній побажав Ентоні Блінкену продуктивного візиту та успіху в праці на посаді державного секретаря США.

Нагадаємо, 19 квітня було оприлюднено звернення Синоду Православної Церкви України з приводу ескалації російської агресії проти України, в якому влада Росії застерігається від чергового нападу на Україну. Також у зверненні зазначається: "Ми вдячні всім нашим союзникам, країнам вільного світу, які одноголосно засвідчують підтримку України в цих складних обставинах і закликають владу Росії зупинити ескалацію агресії".

Теги: