Усе розпочалося близько місяця тому, коли психотерапевт Марія Тракало під час зустрічі з отцем Степаном випадково поділилася супроводом «побожних» людей, які внаслідок неправильного розуміння духовності часто впадають у депресивний стан. І тут отець запропонував ідею зробити серію подкастів на цю тему, яку виносив у своїй голові вже давно. Як з'ясувалося, їхні задуми збіглися, і через тиждень вони випустили першу серію свого медіапроєкту.

«Я прийшла на зустріч без наміру співпраці, а наприкінці зустрічі ми стали партнерами, співавторами подкастів, – ділиться Марія. – І гадки не мала, що в отця Степана була така ж ідея. Проте в Бога немає випадковостей. Ми ж не гаяли часу, і відразу взялися до реалізації проєкту».

Щовівторка та щочетверга виходять серії подкастів в SoundCloud. На каналі поки що менше як десять епізодів, проте вони вже зібрали сотні прослуховувань. У першому сезоні ведучі говорять про психотерапію: стосунки, емоції та боротьбу з проблемами, а також про те, коли слід звертатися за допомогою до психолога, а коли – до священника.

Ідея подкастів, за словами авторів, – розвінчати міф про «конфлікт» між психологією та духовністю; пояснити, як ці явища працюють у парі та як людині зійти з дороги фанатичної побожності  й виховати в собі відчуття здорової духовності. А перевагою такого подкаст-формату  є  зручність прослуховування: можна слухати у транспорті, під час прогулянки чи перед сном без рекламних пауз та новин.

«Унікальність такого проєкту у подкаст-форматі – ми говоримо про духовність простими словами. Ми покликаємося на буденні приклади, які близькі й зрозумілі слухачам. Це приятельські розмови про те, що зазвичай замовчують у суспільстві, – розповідає отець Степан. – Господь дав людям широкий спектр можливостей. Яким буде вибір – це крок за нами. Богу потрібні не відмінники, а живі стосунки».

Психотерапевт Марія Тракало каже, проблема сучасного суспільства – нездорове уявлення про особистісні патерни. Вона запевняє, агресія та любов до себе – не є гріхами, а надмірне терпіння й мовчання – можуть завдати шкоди людині.

«Любов до себе та егоїзм –  це про абсолютне різне. Проблема суспільства в тому, що воно ототожнює  занижену самооцінку та покору, не розрізняє, коли доцільно захищати межі й проявляти гнів, а коли це переростає в образу ближнього. Думаю, слухачі багато чого зауважать собі із подкастів, хоча б те, що агресія може бути даром, а не гріхом».

Серед вірян досі побутує страх психотерапевтів, як запевняє Марія. Адже існує міф: похід до фахівця з психотерапії може стати завадою для особистої духовності.

«Здорова психологія не буде пасткою для духовності, а здорова духовність ніколи не ранитиме психологію. У нашому суспільстві існує стигма: якщо людина звертається за допомогою до фахівця-психотерапевта чи психолога, то вона не сповна розуму. Та це неправда. Фаховий психолог не шкодить людині, а психологія є добрим допоміжним інструментом, і зовсім не є загрозою для духовності.

«Не той формат» – це подкасти для тих, хто хоче збудувати здорову духовність та відновити психологічне здоров’я. Насамперед теми подкастів близькі для вірян, зокрема молоді та подружжям на перших роках спільного життя.

«Ми промовляємо до тих, хто зіткнувся вже з конкретними викликами і повинен вирішувати їх самотужки. Через подкасти ми закликаємо людину переглянути її духовне та психологічне життя, не ігнорувати внутрішній голос», – говорить отець Степан.

Автори подкасту вже проанонсували теми другого сезону епізодів. «У наступних серіях ми говоритимемо про любов до себе і чому це не егоїзм. Ми порушимо тему, як пережити втрату близької людини, яка особливо актуальна в час ковіду та війни. Не менш поширена проблема у суспільстві – прийняття свого тіла та  сексуальність, що не є гріхом у межах здорової духовності».

Нові випуски подкасту «Не той формат» виходять щовівторка та щочетверга о 12 год. Послухати подкаст можна на платформі SoundCloud.

Теги: