Мар’ян Года, голова земельної комісії, коментує:

— По-перше, я не розумію, чому Рівне має безплатно виділяти 60 соток на вулиці Костромській. На ділянці такої площі можна розмістити Володимирський собор. Є дужа гарна греко-католицька церква на Набережній. Вона на 6 сотках землі розташована, а тут просять аж 60. По-друге, ніякої УАПЦ уже не існує. Відбувся об’єднавчий собор, на якому була створена ПЦУ. До нас на комісію приходили люди з хрестами. Однак вони не можуть пояснити, до якої церкви належать. Рівненська влада в останні роки для різних церков достатньо надавала землі. Тепер потрібно взяти паузу в цьому питанні та подивитися, що ці церкви набудують.

Тарас Обоїста, голова комісії з питань духовності, зазначає:

— Наша комісія відправила це питання на розгляд сесії. Я вважаю, що не можна роздавати землю в такій кількості без користі для Рівного. Земля — це наш ресурс, який повинен працювати на громаду. Релігійна громада повинна сама знайти кошти, або отримати ділянку іншим шляхом, наприклад в подарунок. Пригадую історію, коли одна з релігійних громад Рівненського району отримала землю в подарунок від своїх прихожан. Це чесно. По-друге, землі в Рівному зараз не так уже й багато. Всі знають, наскільки велика черга з воїнів АТО, які уже довгий час чекають своїх земельних ділянок.

Гавриїл Кризина, єпископ, керуючий Рівненсько-Волинською єпархією ПЦУ, каже:

— Вказана громада (парафія) не має жодного відношення до Рівненсько-Волинської єпархії ПЦУ. Адже Українська автокефальна православна церква після об’єднавчого собору була самоліквідована. Загалом в минулому ми мали великі проблеми з цією парафією — майже з 2004 року тривали судові процеси з ними щодо майна в нашому управлінні на вулиці Словацького, 12. У січні 2010 року керівник парафії священник Іван Поляниця був заборонений у служінні і виведений зі складу УАПЦ. У травні, після 16 років судів, цю громаду було виселено з нашого управління. Ця громада до жодної офіційної церкви в Україні не належить.

Теги: