"За традицією всі генеральні консули Греції в Одесі починають свою місію зі знайомства та архіпастирського благословення митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела", - пише сайт УПЦ (МП).

"Владика Агафангел привернув увагу грецького дипломата до того факту, що в цей час соціальних змін і нестабільності в Україні, Святе Православ’я знаходиться у важких і небезпечних обставинах, пов’язаних з появою розкольницьких груп, які, користуючись заступництвом і явною підтримкою нової влади Україна та антиканонічними небезпечними діями Константинопольського патріарха Варфоломія, завдали удар по єдності Православ’я, ще більше поглибивши його поділ. Без попереднього соборного обговорення, одноосібно, в дусі папизма, в порушенні духу і букви православної єдності з розкольницьких псевдо-православних, політичних і націоналістичних груп штучно створена так звана “СЦУ” (“ПЦУ”). Це внесло роз’єднання в життя православних Церков-Сестер. Так званий Томос, вручений патріархом Варфоломієм, вождям розколу, які не покаялись у своїх справах, за підтримки влади України, і, особливо, крайніх націоналістичних груп, і політичного лідера, що не представляв православних українців, - зазначає сайт УПЦ (МП). - На цьому тлі, як зазначив ієрарх УПЦ, викликають душевний біль, занепокоєння, обурення і спокуса серед православних християн канонічної Української Православної Церкви, тривають небезпечні антиканонічні дії Константинопольського патріарха Варфоломія. Митрополит Агафангел привернув увагу Генерального консула Греції в Одесі до того факту, що після вручення т. Н. Томосу посилилися нападки на канонічну Церкву з боку радикалів і людей, далеких від Церкви.

Відповідаючи на вітання владики, Дімітріос Дохтсіс заявив, що він з радістю сприйняв своє призначення в Одесу, яка для кожного грека є особливим місцем грецької присутності в Україні.

Коментуючи церковні події в Україні, генеральний консул Греції підкреслив, що є представником Грецької Республіки в Одесі, тому проблеми між православними церквами повинні вирішуватися на підставі церковних канонів.

"Митрополит звернувся до гостя з проханням передати грецькій владі заклик більшості українських православних християн посприяти залагодженню розколу, котрий шматує православну єдність в Україні та в усьому світі", - пише сайт УПЦ (МП).

Слід зазначити, що на сьогодні більшість православних християн України, в тому числі в УПЦ (МП), за даними соціологічних опитувань, вітають приїзд Вселенського патріарха до України.

Митрополит УПЦ (МП) закликає владу Греції «посприяти залагодженню розколу» в Україні

Грецький дипломат подякував митрополиту Агафангелу за слова вітання і висловив надію на продовження традиційних зв’язків між Грецьким консульством і Одеською єпархією УПЦ (МП), а також висловив готовність до співпраці на благо грецької діаспори на Одещині.

У зустрічі взяли участь настоятель Свято-Троїцького собору м. Одеси протоієрей Віктор Петлюченко і співробітник Генерального консульства в Одесі Микола Картанжі.

Теги: