«Сьогодні ми з вдячністю згадуємо всі моменти вашої братньої підтримки, яких зазнала наша Церква в умовах підпілля, бо саме тоді ваші костели слугували духовним пристанищем для тисяч вірних нашої Церкви. Ми втішаємося спільною євхаристійною чашею, із якої випливає наше служіння, що його ми здійснюємо для вірних в Україні, виявляючи таким чином єдність Католицької Христової Церкви в сьогоденні», – йдеться у привітанні від імені членів Синоду єпископів Української Греко-Католицької Церкви, духовенства, монашества та мирян.

Глава УГКЦ зазначив, що у ці дні ми греко- і римо-католики молитовно дякують милосердному Богові за даровану свободу безперешкодного ісповідування віри, адже саме 30 років тому розпався Радянський Союз, який називали «тюрмою народів», і Україна стала незалежною державою.

«Акт віднови здійснив сьогодні вже святий папа Іван Павло ІІ, який доклав чимало зусиль, щоб впав тоталітарний режим і Церкви за «залізною завісою» могли розвиватися та вільно здійснювати своє служіння. Через десятиліття після цих подій він відвідав Україну з пастирський візитом і склав вдячність її дітям за вірність Христові в часи переслідувань, піднісши на престоли слави тих мучеників, які ціною власного життя засвідчили свою неподільну єдність із наступником апостола Петра», – пригадав Святослав.

Він констатував, що відновлені структури – це не тільки знак Божого милосердя, а й великий кредит довіри, який даровано за заслуги і вірність славних попередників. «Щиро бажаємо, щоб ця можливість, яку ви отримали, була наповнена змістом проповіді Євангелія, живлення Божого люду небесним хлібом – Пресвятою Євхаристією, активним катехитичним і соціальним служінням», – побажав глава УГКЦ.

Теги: