За словами ініціатора проєкту Тарика Сархана, ці заходи дають свої плоди: питань, що свідчать про існування негативних стереотипів і хибних уявлень про іслам і його послідовників, лунає дедалі менше. Перехожі ставляться до акції та її учасників приязно, доброзичливо, вітаючись традиційним мусульманським побажанням миру: «Ассаляму алейкум!».

— А ще приємно вражає, що кияни обізнані в тому, що вже за добу, увечері 19 липня, мусульмани зустрінуть одне з великих ісламських свят — Ід аль-Адха (Курбан-байрам), і вітали нас із цим святом, — каже пан Тарик.

І все-таки, за його словами, в немусульманському середовищі ще поширені неправильні уявлення про іслам, тож такі культурно-просвітні акції важливі й потрібні, «якщо ми прагнемо справжнього порозуміння в такій багатонаціональній країні, як Україна, якщо ми прагнемо справжнього, а не формального міжрелігійного, міжконфесійного діалогу та співпраці»:

— Ці акції дають можливість немусульманам під час безпосереднього спілкування з послідовниками ісламу поставити будь-яке питання, поговорити, з’ясувати для себе незрозумілі моменти. <…> Багатьох дивує, що мусульмани, з якими вони спілкуються, дуже далекі від того змальованого пропагандою образа, що часто штампують ЗМІ.

Через те, що в українській столиці побільшало іноземних туристів, у тому числі з ісламських країн, деякі з них також цікавилися акцією українських мусульман.

— Зараз дуже багато туристів з ісламських країн, які не знають про мусульман України, не знають, що в нас є мечеть, де вона розташована. Багато хто, зустрівшись з нами, дуже дивувався: що ми мусульмани такі активні та що в європейській, немусульманській країні ми почуваємося так вільно. Одновірці-іноземці цікавилися, де є мечеть, де можна придбати халяльні продукти. Їм приємно, що в Україні мусульмани живуть спокійно, без перешкод здійснюють поклоніння, вільно ведуть свої справи, — розповів Тарик Сархан.

Поспілкуватися з послідовниками ісламу підходили й представники різних християнських церков та інших релігійних організацій, що теж проводять роз’яснювальні акції в центрі Києва — і розмови відбувалися без жодної неприязні.

В акції брали участь цілі родини. Наприклад, Тарик Сархан прийшов із дружиною та дітьми, й це доводило навіть найзапеклішим скептикам, що діти в мусульманських сім’ях виховуються в дусі поваги й толерантности до переконань послідовників інших релігій.

— Тішить, що багато хто зі співрозмовників питав адресу Ісламського культурного центру Києва, як до нас можна дістатися, щоб ближче ознайомитися з життям мусульман, з нашими поглядами, традиціями. Цікавились, де можна отримати Коран у перекладі російською чи українською мовою, — згадує Тарик Сархан.

Цього разу команда активістів і волонтерів ІКЦ складалася як із жінок, так і з чоловіків різного віку. Вони спілкувалися з перехожими, а ще дарували охочим літературу, зокрема «Розумне читання мусульманина», книгу з ілюстраціями про життя пророка Мухаммада та присвячений йому буклет.

Теги: