У Ізмаїльському історико-краєзнавчому музеї Придунав’я відбувся фестиваль "Етноперлина Південної Бессарабії-2021"
Історію краю творили представники слов’янської, елліністичної та східної культур, кочовики і землероби, автохтони і мігранти. Бессарабія – край, який є рідною домівкою для українців і болгар, молдаван і гагаузів, росіян, старообрядців-липован, албанців та греків.

Кожного року свято пов’язане з окремою національністю. Раніше розповідалося про болгар, молдаван, німців, албанців, гагаузів та старообрядців. На цей раз фестиваль був присвячений бессарабським грекам.


Поселення греків на території Північного Причорномор’я відомі ще з VII ст. до н. е., коли на терени берегів Чорного моря прийшли колоністи – носії еллінської цивілізації. Ізмаїл – місто, рідне для кожного мешканця, у тому числі й грека. Етнічна історія еллінів Ізмаїла своїм корінням веде до VI-V ст. до н.е., коли на місці сучасного Ізмаїла була заснована факторія Антифіла. Друга хвиля масової грецької імміграції в Бессарабію була наслідком російсько-турецьких воєн ХVІІI-ХІХ ст. Протягом тривалого часу Бессарабію та Грецію зв’язували узи дружби, релігії та культури.


Під час заходу глядацькій аудиторії демонструвалися елементи національного грецького одягу та кухні, а також була влаштована концертна програма з виконанням вокальних і хореографічних номерів місцевої багатонаціональної самодіяльності.

Теги: