Зустріч відбулася в Ісламському культурному центрі Києва, де розташований офіс ДУМУ «Умма». Гості цікавилися українським мусульманським капеланством і висловлювали зацікавленість в міжнародній капеланській співпраці, а також запропонували допомогу в теоретичній підготовці імамів-капеланів до служіння.

— Джеффрі Коул, військовий капелан 7-ї армії США, що розквартирована в Європі, на запрошення української сторони перебуває в Україні, на Яворівському полігоні. Він проводить зустрічі з капеланами різних конфесій в Україні, знайомиться з нашим капеланським досвідом, цікавиться тим, як капелани бачать подальше служіння, яким вони бачать військове капеланство в Україні. Він багато контактує з християнськими капеланами, від них дізнався про існування Управління військового капеланства мусульман України та про імамів-капеланів, і в нього виник інтерес до нас, — розповів Саід Ісмагілов. — На зустрічі гості — а він приходив не один, а зі своєю помічницею: в американській армії кожен капелан має помічників — цікавилися тим, як і коли в нас виникло мусульманське капеланство, як ми працюємо. Питали, що дасть новий закон про військове капеланство, набуття чинності якого чекають усі військові капелани. Він запропонував нам свою допомогу в підготовці військових капеланів, висловив готовність прочитати лекції про військове капеланство, про його історію, про феномен військового капеланства у Сполучених Штатах. Ми, подякувавши за таку прекрасну пропозицію, сказали що обов'язково запросимо його на наступний семінар із підготовки імамів-капеланів, що плануємо провести цієї осені.

Візит завершився не тільки домовленостями про співпрацю, а й подарунками: гість подарував книгу про історію військового капеланства в США, а Саід Ісмагілов вручив американцям переклад Корану та книгу «Від Майдану до АТО: українські мусульмани в умовах військово-політичної кризи 2013–2016 років», написану відомим українським сходознавцем Михайлом Якубовичем.

Теги: