У першій частині зустрічі учасники зібрались у великій залі та ознайомились з темою протидії домашньому насильству, яку презентувала Олена Дашутіна, старший офіцер управління по протидії домашньому насильству Національної поліції. Вона провела семінар та ознайомила з сучасними законодавчими нормами, які застосовуються у тих чи інших випадках злочинів у цій сфері. Спікерка також наводила приклади роботи капеланів у конкретних ситуаціях допомоги постраждалим.

Після обіду капелани були об'єднані у три команди, та відвідали групові семінари та тренінги.

Володимир Червонніков, тренер з протидії посттравматичному стресовому розладу навчав капеланів навичкам кризисної комунікації під час стресу за допомогою простих вправ та аналізу своєї поведінки.

Дмитро Мартіян, Андрій Панферов та Павло Царевський провели тренінг з тімбілдінгу, який є дієвим інструментом для ефективної комунікації у будь-якому колективі. Капелани вчились допомагати один одному та взаємодіяти з використанням вербальної та невербальної комунікації.

На тему сімейного консультування та служіння капелана для родин правоохоронців говорив Олександр Ченчик. Оскільки родини правоохоронців, як і всі сім'ї, проходять кризові стадії, капелан може допомогти подолати ці кризи та надати психологічну підтримку. Крім цього, правоохоронці стикаються з великою кількістю негативу, тож важливо щоб у сім'ї вони відчували взаєморозуміння та отримували допомогу.


Після занять по групах всі знов зібрались у великій залі, щоб ділитися досвідом капеланської роботи. Наприкінці зустрічі у члени ГФ «Капеланський патруль були прийняті капелани, які пройшли практику у правоохоронних структурах.

Як зазначає голова ГФ «Капеланський патруль» Ярослав Малько, регулярні збори це звичайна світова практика капеланів: «Зазвичай кожен місяць капелани отримують матеріали для підвищення професійного рівня, а раз у квартал, чи півроку, з огляду на графік свого управління, вони збираються разом для тренінгу. Капелан має розвиватися, він не може залишатися на тому самому рівні, з якого почав роботу. Є багато нових методів, які капелан має опановувати, щоб бути ефективним в служінні».

Теги: