Будівля загальною площею в 600 кв. метрів із залою для молитов на 200 кв. метрів придбала Громадська спілка «Всеукраїнська асоціація «Альраід» на пожертви одновірців з України та з-за кордону.

Як розповів координатор «Альраіда» у східних і південних областях Хамза Іса, що пожертвував на цю справу 250 тис. грн від імені свого покійного батька, завдяки щедрості й розумінню релігійного обов’язку одновірцями краматорські мусульмани зможуть задовольняти свої духовні потреби, працювати для добра одновірців і цілого українського суспільства.

Голова мусульманської релігійної громади «Істина» Абдулла (Василь) Пустовіт дякує всім причетним до цієї події, хоча треба докласти ще чимало зусиль для завершення внутрішніх робіт:

— Офіційно наша громада зареєстрована 2016 року. Вірні — як громадяни України — етнічні українці, росіяни, татари та кримські татари тощо, — так і іноземці — здебільшого студенти. Громада значно збільшилася після окупації Донецька та після надання Краматорську статусу міста обласного підпорядкування. Сюди переїхало багато мусульман з окупованих територій. Дотепер ми збиралися на молитви в когось із прихожан, а певний час — у невеликому й зовсім непридатному для відправлення релігійних потреб будиночку. І ось тепер, завдяки щедрості одновірців, ми маємо простору будівлю, де знайдеться місце і для молитви, і для занять із Корану та історії релігії. Буде куди запросити жителів міста на культурно-просвітні лекції та інші заходи, що сприятимуть налагодженню міжрелігійного діалогу та порозумінню, допоможуть спростовувати хибні уявлення про іслам і послідовників цього віровчення. Сподіваюся, ми зможемо в короткий термін довести до ладу будівлю, завершимо облаштування ІКЦ: щось зробимо власноруч, а де потрібна буде допомога фахівців — найматимемо. Збиратимемо кошти, звертатимемося по допомогу до добродійників, але головне — громада вже має свій дім, свій центр, що стане справжнім осередком релігійного та громадського життя для вірних. І вже невдовзі краматорські мусульмани разом з імамом, доктором Усманом, відправлятимуть молитви у своїй мечеті.

За словами голови мусульманської громади, її активісти й волонтери й перед тим вели просвітню діяльність, роз’яснювали суспільству суть одного з найпоширеніших у світі віровчень, і це давало свої плоди: останнім часом громада побільшала, прийшли кілька нових вірян. Але тепер, з появою власної будівлі, труднощів на шляху до істини поменшає.

— Хвала Аллагу, Господу світів! Дякую вам, браття, за ваше сприяння, за ваші кошти, що ви витратили на шляху Аллага! — дякує в опублікованому в соцмережі «Фейсбук» відео Абдулла. — Нехай Аллаг буде задоволений вами, збільшить ваш уділ, дасть вам змогу заробити якнайбільше добрих справ! Сьогодні, хвала Аллагу, ми вже маємо можливість розпоряджатися цією будівлею, ми можемо пристойно розповідати про релігію іслам, показувати людям всю красу й досконалість цієї релігії в такій чудовій будівлі. Зможемо розповідати, хто такий пророк Мухаммад (мир йому й благословення Аллага), яка справжня мета й суть перебування людини на землі. Тепер ми сподіваємося на допомогу Аллага в реконструкції та на вашу допомогу. Хай наж джамаат згуртується на шляху Аллага. Баракаллагу фікум, брати й сестри!

Зазначимо, що нині тривають роботи з реконструкції в одеському ІКЦ «Аль-Масар».

Теги: