Вік учасників становив від 16 до 64 років. Відстань між представленими містами, зі заходу на схід (с. Клячаново, Закарпатська область — смт. Нью-Йорк, Донецька область) становить 1520 км. З півдня на північ (Одеса-Бориспіль) — 504 км.

Ганна Скитьова, тренерка хакатону, оцінюючи на подію, зазначила: «Хакатон — це “антипрокрастинаторський” формат, адже є ідея — і кілька днів на її розробку! Навіть милуючись чудовими карпатськими краєвидами, учасники не мали шансів згаяти час, бо всі обговорення, вправи та дискусії були конкретні й по суті проєктів. Крім цього, була можливість “прокачати” навички публічних презентацій, ефективної роботи в команді, потужного нетворкінгу та проєктного менеджменту. Задумом хакатону було не лише отримати готові рішення з реалізації проєктних ідей, але й сформувати активну спільноту однодумців, яка буде здатна і надалі творити зміни. Я б додала, що, серед проєктів, представлених на хакатоні, були дуже різні: такі, що підтримують дітей та молодь, сприяють розвитку їхньої активності й творчих ідей; такі, що спрямовані на створення креативного простору, освітні (проєкти з використанням сучасних інформаційних та ІТ-технологій, що будуть корисні у житті громади); екологічні (які додадуть більшої гармонії у житті громади з природою, зможуть покращити стан екології та рівень екологічної культури жителів громади); проєкти з інклюзії та міжпоколіннєвої інтеграції, а також проєкти, спрямовані на розбудову діалогу і сприянню згуртованості громади».

Керівниця проєкту «Посилення місцевої самоорганізації та громадянської активності в Україні» Олена Шевчук розповіла, що конкурс на участь у Проєктному хакатоні був 5 чоловік на місце; тому, попри збільшення планової кількості учасників, багатьом довелось відмовити в участі: «Ми планували зібрати 40-45 учасників, але коли побачили, скільки надійшло заявок і які цікаві рішення пропонували претенденти, — вирішили дати змогу більшій кількості команд пропрацювати свої ідеї та підготувати проєкти соціальної дії. Для нас це був справжній виклик: майже вдвічі збільшити кількість учасників, зібрати команди з різних куточків України, від сходу до заходу, від півдня до півночі, і при цьому дати цікавий та корисний контент, а головне — пропрацювати ідеї та знайти найкраще розв’язання для вирішення завдань, що їх команди ставили перед собою. Ці чотири доби були сповнені драйву, нових знайомств та відкриття своєї України через людей, яких ми зібрали. Найбільшою подякою для нас є можливість підтримати проєкти соціальної дії, які допоможуть згуртувати громади й вирішити локальні проблеми».

Олена також зазначила, що наступним етапом буде конкурс проєктів, на який заявки потрібно подати не пізніше 30 вересня.

Організатори відзначили, що найбільшою цінністю цього хакатону став культурний обмін та спільний пошук рішень на запити окремих регіонів.

Тренерка Інна Канюка відзначила, що Проєктний хакатон — це невід’ємна частина підготовки менеджерів проєктів соціальної дії: «Простір, створений силами «Карітас-Спес Україна» став гарантом актуалізації творчих думок, занурення у проблематику суспільства, пошук кращих практик змін життя та роботи лідерів думок задля згуртування суспільства. Осінній Проєктний хакатон у Яблуниці став трампліном до перемог для багатьох людей, які шукають підтримки й мають прагнення до змін. Найціннішим ресурсом для роботи тренерів були, звісно, учасники, які не гаяли ані хвилини, щоб досягти своїх очікувань та мети приїзду. Запалені серця та сяючі очі стали найвищою оцінкою нашої роботи».

Місія «Карітас-Спес Україна» проводила навчання в межах трирічного проєкту «Посилення місцевої самоорганізації та громадянської активності в Україні», яке фінансує німецький благодійний фонд «Реновабіс». Ним передбачено мікрогранти на реалізацію проєктів соціальної дії. Другий етап конкурсу триває до 30.09.21. Наступною активністю в межах проєкту стане ІІІ Всеукраїнський суспільний форум, який відбудеться в листопаді місяці.

Теги: