Розпочалася проща в суботу з урочистої зустрічі владики Михайла Колтуна – керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, єпарха Сокальсько-Жовківського. Він очолив подячний молебень біля Зарваницької ікони Божої Матері. Опісля до присутніх звернувся о. Андрій Зелінський – один із організаторів прощі, заступник керівника Департаменту військового капеланства, який зазначив, що гасло прощі обрали невипадково, адже воно найкраще відображає покликання капелана.

«Бути поруч в окопах і у пункті постійної дислокації, бути поруч у шпиталі з пораненими і з родинами полеглих, поруч із ветеранами і з тими, хто хоче, аби його почули. Сьогодні в Зарваниці ми з вами ще раз здійснюємо наше паломництво у країні, зраненій війною, пандемією, у суспільстві, у якому доволі часто бракує довіри один до одного. Тому залишімо хоча б на цей день усі наші клопоти і турботи, а натомість загляньмо до глибин своїх душ», – зазначив о. Андрій.

Усі присутні отримали пшеничні колоски, які несли в руках до місця відкриття прощі. «Колосок найглибше нагадує нам, як зерна, зібрані в одне, можуть стати хлібом життя для багатьох», – пояснив о. Андрій Зелінський. Ще одним символом були соняхи, які уособлюють світло «істинне та незахідне», що освітлює стежки людської долі і калина – символ жертовного служіння, кров пролита за незалежність країни.

Учасник бойових дій полковник Вадим Ластовицький розповів, що сьогоднішнє паломництво є для нього тринадцятим, адже здійснює їх щорічно з часу заснування військових прощ. Колись він очолював розвід дивізіон, впродовж п’яти років воював на Сході України, а зараз є начальником Тернопільського професійного коледжу з посиленою військово-фізичною підготовкою. На прощу прибув разом з курсантами та особовим складом військового коледжу. «Я вважаю, що всі військові мають об’єднуватися у таких святих місцях для того, щоб спільно молитися за нашу перемогу та якнайшвидше настання миру. У нашому навчальному закладі нещодавно відбувся молитовний сніданок, де також об’єдналися всі силові структури області, священники різних конфесій, представники влади. Сьогодні на цій прощі присутні люди, які, можливо, також мають різні погляди, але їх об’єднує віра в нашу Україну».

Програму паломництва складали так, щоб вона сповна розкривала та доповнювала цьогорічне гасло. Тому кожен захід під час прощі мав своєрідний епіграф. Наприклад, лекції на тему служіння та ціннісних засад у військовій службі, мали епіграф – «Бути поруч, щоб послужити», Хресна дорога – «Бути поруч, щоб підтримати», Панахида та Поминальна хода зі свічками – «Бути поруч, щоб співпереживати». Завершився день духовно-мистецькою програмою під гаслом – «Бути поруч, щоб ділитися».

У неділю в Малій базиліці Зарваницької Божої Матері відбулася архиєрейська літургія, яку очолили владики Михайло Колтун та Петро Лоза. Лунали словами подяки від адміністратора Малої базиліки о. Дмитра Квича для владик, капеланів, військових та кожного учасника події.

Теги: