Вручення відбулося 10 жовтня після архиєрейського богослужіння в катедрі Непорочного Зачаття у Філадельфії. На церемонії вручення також були проректор УКУ Мирослав Мариновича, родина доктора, група львівських жертводавців, які приїхали на благодійний фольк-баль «Перелаз’», а також парафіяни храму.

Про вручення звання почесного доктора Михайлу Яримовичу офіційно оголосили у вересні цього року, під час святкування Днів УКУ, де він прочитав лекцію про своє бачення еволюції людини.

Тоді про численні досягнення винахідника у ляудації розповів декан Факультету прикладних наук УКУ Ярослав Притула. Він зазначив, що збираючи інформацію про Михайла Яримовича не переставав дивуватися його енергії, завзятості та любові до науки й технологій.

«Як багато людина може зробити ставлячи собі високі, у цьому випадку направду можна сказати, космічні цілі, крок за кроком реалізуючи їх. Впевнений, що доктор Михайло Яримович має стати прикладом для наших студентів у тому як поєднувати знання та силу технологій з любов’ю до рідного краю та з вірою в Бога, як можна творити зміни світового масштабу.  Хочу щиро подякувати доктору Яримовичу від усього людства за приклад служіння, плодами якого ми щоденно користаємо!  А ще більше я хочу порадіти за нашу спільноту Українського католицького університету, частиною якої, тепер уже в якості почесного доктора, стає Михайло Яримович», – сказав Ярослав Притула.

Михайло Яримович – винахідник в галузі літально-космічних дослідів у США, дійсний член Наукового товариства ім. Шевченка, почесний член Товариства українських інженерів у Америці. Розпочав свою діяльність у космічній галузі: випробування ракетних головок і управління космічними апаратами для компанії AVCO, пізніше у NASA займався проєктуванням перших провідних систем Apollo.

Згодом почав працювати у Міністерстві оборони США, де брав участь у розробках нових космічних проектів – Space Shuttle і GPS. У 1970-му обіймав посаду директора Дорадчої групи аерокосмічних дослідів та розвитку при НАТО в Парижі, згодом він став головним науковцем Повітряних сил США у Вашингтоні. У 1977-му році Михайло Яримович став віцепрезидентом з питань космічної та оборонної інженерії протиракетних носіїв у компанії Rockwell International. Свою технічну кар’єру закінчив у 1998 році у фірмі Boeing як віцепрезидент з міжнародних технологій.

Михайло Яримович також є автором численних праць з аеродинаміки і космічної технології та їхнього практичного застосування. За плідну наукову та організаційну діяльність науковець був неодноразово пошанований американськими урядовими установами, міжнародними організаціями й інституціями аерокосмічного напряму. У 1973 р. був відзначений найвищою нагородою за особливі заслуги на цивільній службі при повітряних військах США.

Теги: