Передусім глава УГКЦ звернув увагу учасників зустрічі на три дати, які, за його словами, можуть дати загальний огляд того, чим є сьогодні Українська Греко-Католицька Церква.

Перша дата – 425 років Берестейської унії. «У 1596 році, коли наші владики відновлювали сопричастя з Римом, ніхто собі не міг подумати, що ми творимо нову Церкву, що ми зриваємо своє коріння. Мої попередники завжди діяли за логікою продовження історії в дусі флорентійського єднання. Наша Церква несе в собі містичну пам'ять, яка так гарно визначена у нашій Святій Софії. Наша Церква зберігає пам'ять неподіленого християнства першого тисячоліття. Всі інші гілки Київського християнства цієї пам’яті не мають», – сказав Святослав.

Глава УГКЦ зазначив, що УГКЦ сьогодні своєю материнською Церквою вважає Церкву древнього Константинополя, що, за його словами, є дуже глибоким підґрунтям спілкування із Вселенською патріархією, зокрема з його святістю Патріархом Варфоломієм.

Друга дата – 75 років Львівського псевдособору, коли у 1946 році УГКЦ була ліквідована сталінським режимом. «Проте ліквідована лише в суспільному і цивільному вимірі. Це заклало новітні фундаменти для нашого життя й існування. Ми вижили в підпіллі, у концтаборах у Сибіру та у великій східній діаспорі, яка тягнеться аж до зеленого клину і далеко на схід. А вже більше ніж 30 років тому ми урочисто вийшли з підпілля», – сказав Святослав.

Третя дата – десятиріччя трьох нових митрополій УГКЦ у Західній Україні: Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської.  «Ми дуже виросли за останні 10 років, досягли небувалого рівня нашого розвитку на глобальному рівні. Це показує, що кожний митрополит є не тільки титулярним митрополитом, як у православних братів, він є очільником митрополії як структури, що об’єднує єпархії в його території», – пояснив верховний архиєпископ УГКЦ.

Також Святослав представив актуальну статистику УГКЦ: 8 митрополій, Синод єпископів – 52 єпископи у 36 країнах світу, 21 єпархія і 7 екзархатів, майже 90 священників опікуються парафіями у 17 країнах світу поза межами структур УГКЦ (для цього куріальний єпископ очолює Пасторально-міграційний відділ), 35000 парафій, близько 3000 священнослужителів, 700 семінаристів у 6 семінаріях в Україні, 100 семінаристів у семінаріях за кордоном, 5,5 млн греко-католиків в Україні, за межами України – приблизно 1,5 млн.

«Ми сьогодні є найбільшою у світі Східною Католицькою Церквою», – підсумував предстоятель УГКЦ.

Також Святослав обговорив з релігієзнавцями цілу низку інших питань. Зокрема пояснив, чим є Східні Католицькі Церкви і які взаємини з ними має УГКЦ, розповів про різні рівні міжнародних дипломатичних стосунків УГКЦ, поділився приватним досвідом вивчення іноземних мов, представив важливість і досвід служіння УГКЦ для народу без держави на прикладі особи праведного митрополита Андрея Шептицького, розповів про участь і діяльність УГКЦ в Революції гідності, а також у сучасних обставинах пандемії та війни на Сході.

«Наша Церква завжди себе усвідомлює невід’ємною найбільш структурованою частинкою громадянського суспільства. Нашим завданням є виховати політиків, економістів, інших суб’єктів суспільних інституцій, які забезпечують громадянське суспільство. Ми хочемо бути Церквою, яка скеровує до вічної мети життя людини. Але ми, християни, віримо у таїнство воплочення. Вічні істини є завжди втілені. Ми дуже чітко усвідомлюємо своє завдання і прагнемо продовжувати місію, як це було впродовж тисячі років», – підкреслив глава УГКЦ.

Теги: