Книжку «Христос посеред нас» можна трактувати і як збірник наукових статей, і як навчальний посібник, і як монографію. У ній окреслюються історично-богословські передумови творення літургійної традиції, якою користуються Церкви візантійського обряду, зокрема їхня східнослов’янська гілка; описується сучасний стан окремих ланок літургійної спадщини цих Церков та пропонуються шляхи впорядкування їхньої літургійної спадщини. Автор розглядає формування візантійської традиції не як відокремлений феномен, а як частину культурного й богословського розвитку світового християнства. Не ставлячи собі за мету подати цілісну картину проблематики літургійного богослов’я чи то загалом, чи в Україні, автор прагне започаткувати ширшу дискусію щодо історії та богослов’я літургійної традиції Церков візантійського обряду і сприяти кращому усвідомленню богословського скарбу візантійської літургійної спадщини як одного з основоположних каменів духовності й культурного життя України.

Зазначається, що книжка, яка містить понад 300 сторінок, буде цікава для широкого загалу науковців: богословів, церковних істориків, мистецтвознавців, релігієзнавців. Як навчальний посібник може слугувати вищим богословським навчальним закладам України. Використання ж автором широкого спектру і західних, і православних наукових розвідок робить книжку цікавою для дослідників не лише греко-католицької, але й інших Церков візантійської традиції.

Спостерігачі зазначають, що хоч «Впровадження» в першу чергу створено як підручник для студентів УКУ, по факту — це збірник пов'язаних між собою статей, аналогу якому в слов'янському контексті взагалі важко знайти. 


Зокрема, автор Василь Рудейко розглядає в книзі такі питання:

-- Що змусило християн почати будувати храми, хоч храмом Духа є спільнота, а не будівля. Та й чим взагалі християнський храм відрізняється від язичницького?
-- Як боротьба з аріанством призвела до «кризи молитовного життя», яка триває і досі?
-- Чому у четвертому столітті  розповсюдився принцип «Тільки Писання»!, а потім від нього довелось відмовитись і впроваджувати у життя церкви «апокрифи»?
-- Як популярний молитовний рух Тезе «здер» з давньої візантійської церкви принцип виконання піснеспівів, та й взагалі про те, що то за неприручений звір церковна поезія?
-- Де зароджувався візантійський обряд, якщо Єрусалим в перші століття по Христу був закиненою провінцією, а про «Візантій», тобто сучасний Константинополь — взагалі ніхто не знав.
-- Як молитви які мають впроваджувати в таїнство, стали такими що його ховають?
-- Що то таке Українська Лютеранська церква візантійського обряду?

В книжці узагальнено результати сучасних західних досліджень, як у випадку розділу про історію походження церковних риз, і оригінальний нарис про церковну поезію, та роздуми над реформою богослужіння.

Теги: