Наталія Миколішин померла 27 грудня 2020 року від розриву аневризми в головному мозку. На жаль, незважаючи на численні зусилля, врятувати пацієнтку тоді не вдалося. Коли стало зрозуміло, що це кінець, її син Любомир зміг знайти в собі сили на милосердне рішення: дозволити лікарям продовжити життя органів мами в інших людях.

"До мене підійшли один з лі­карів, який займається такими операціями, і завідувачка реа­німації. Розповіли, що лікарня здійснює трансплантацію орга­нів, запитали, чи дали би ми зго­ду на трансплантацію. Бабці, яка була шокована, а також рідному братові моєї мами, Романові, не кажучи вже про мене, прийняти таке рішення було дуже важко… Хоча я чомусь не вагався жодної секунди. Поставив себе на міс­це мами. Я плакав і думав: «Так би зробила моя мама». Усе своє життя вона допомагала всім — безкорисливо, не чекаючи жод­ної відплати. Я прийняв це не­ймовірно важливе рішення лише тому, що це було у стилі мами. Знаєте, коли я стояв у фоє лікар­ні, мені показали відео 39-річ­ної жінки, якій повинні були пе­ресадити мамину печінку. У неї є 11-річна донька. І для неї це єди­ний шанс, бо вона повинна жити заради своєї дитини. Такою була і моя мама, яка жила заради нас з Ігорем. Тож я ще раз переко­нався у правильності прийнято­го рішення: якщо це можливо, нехай люди живуть... Пригадую, ми з мамою об­говорювали інтерв’ю Блажен­нішого Святослава про донор­ство. Мама тоді сказала: «Це правильно. Людське життя про­довжується». Хоча ця розмова не стосувалася маминої хвороби", – згадував Любомир.


Олена Штрой з Житомира отримала печінку, Віра Костинюк та Володимир Лаба з Тернопільщини – нирки, а Віталій Бабак повернувся додому до дружини та двох дітей з новим серцем.

У березні 2021 року ці люди вперше зустрілися з Любомиром, щоб подякувати за його вчинок, і відтоді підтримують зв’язок.

Напередодні Віталій, якому до трансплантації через хворе серце було навіть важко ходити, з дружиною пройшов Львовом 15 км. Він навіть піднявся на Ратушу. Тепер такі навантаження для нього не проблема.

А ще родина разом зі своїм рятівником відвідали Перше територіальне медичне об’єднання Львова, де рік тому розпочалася нова історія їхнього життя.

Теги: