Серед гостей «Різдвяної просфори» були владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський, владика Володимир Груца, єпископ-помічник Львівської архиєпархії, владика Венедикт Алексійчук, правлячий єпископ єпархії Святого Миколая з осідком в Чикаго та ініціатор заходу, випускники семінарії, духовенство, представники бізнесу, влади, науки і культури.

Цьогорічний благодійний бенкет розпочався вечірньою молитвою, яку очолив владика Венедикт. По завершенні богослужіння архиєреї розділили різдвяну просфору між усіма присутніми.

За допомогою відеозвернення до благодійників звернувся глава УГКЦ верховний архиєпископ Святослав. У своєму слові він подякував жертводавцям за підтримку семінаристів, а також за розуміння, що в семінарії кується майбутнє Церкви і народу.


У своєму вітальному слові архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк подякував владиці Венедикту за те, що очолив Вечірню. Відтак пригадав слова Святого Письма, у яких мовиться, що милостиня гріхи відпускає, ба більше, від смерті вибавляє. «Постановімо собі насамперед підтримувати семінаристів з любові до Бога», – заохотив архиєрей.

Відтак владика Венедикт пригадав, як чотири роки тому, коли готувався святкувати своє 50-ліття, хотів, з одного боку, зустрітися зі своїми друзями, а з іншого – почав хвилюватися, що робити зі всіма подарунками, позаяк це якраз був час його переїзду до Америки. «Чимало своїх речей треба було тоді пороздавати. В цей момент виникла ідея, щоб запропонувати гостям принести дещо інші подарунки – стипендії для семінаристів. Це були різні формати: від оплати одного місяця навчання і проживання до повного курсу. Відгукнулося дуже багато людей. Чотири роки тому ми зібрали більше ніж мільйон гривень на ці стипендії. Це нас надихнуло щороку в час Різдва проводити подібні заходи», – розповів владика Венедикт, ініціатор «Різдвяної просфори» у Львові.

Єпископ зазначив, що йому важливо вкладати ресурси і кошти в семінаристів, бо це необхідна річ, якщо Церква хоче мати добрих священників.

Ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа о. Ігор Бойко розповів, що ідею «Просфори» семінарія підхопила у владики Венедикта і її успішно реалізує спільно з Фундацією духовного відродження: «Тут сьогодні присутні випускники з різних років навчання. Переживаємо гарну атмосферу родинного свята. Навіть більше, ми сьогодні говоримо про те, щоб творити спільноту випускників Львівської семінарії. Головна мета заходу залишається незмінною – підтримка потребуючих семінаристів. Щороку маємо близько 25–30 семінаристів, батьки яких не в змозі оплатити навчання, тому цими зібраними коштами ми допомагаємо таким хлопцям. І до цього заохочую кожного з вас: якщо ви відчуваєте у своєму серці, що можете підтримати семінариста, долучайтеся, будь ласка!».

Один із випускників Львівської духовної семінарії, сьогодні керівник Департаменту інформації УГКЦ о. Ігор Яців, у своєму слові запросив учасників «Різдвяної просфори» згадати випускників семінарії, які вже відійшли у вічність, і пам’ятати про них у своїх молитвах. Також о. Ігор зазначив, що кожна семінарія УГКЦ повинна бути конкурентним середовищем і мати екосистемне мислення.

Упродовж п’яти років, від початку, є благодійники, які підтримують стипендіями з року в рік братів-семінаристів. І вже навіть традицією стало те, що під час «Різдвяної просфори», окрім меценатів, на ній присутні і самі студенти. Вони завжди чекають на цю подію, щоб зустрітися з жертводавцями, довідатися, як у кого ідуть справи, і разом поколядувати. «"Різдвяна просфора" відбувається раз на рік і під час заходу ми залучаємо кошти на наступний рік. Але в рамках стипендіальної програми, яка діє при БО "Фундація духовного відродження", ми організовуємо різноформатні зустрічі між студентами і меценатами упродовж року. Для нас важливі спілкування і комунікація між благодійником і братом-семінаристом», – зазначила директорка БО «Фундація духовного відродження» Олена Карнаух.

Ознакою цьогорічного заходу стало те, що вперше меценатами стипендій виступили священники-випускники Львівської духовної семінарії, які навчалися в ній з часів виходу УГКЦ з підпілля та нині здійснюють своє служіння як в Україні, так і поза її межами.

Під час заходу організатори запропонували присутнім мистецьку програму. Для благодійників колядували: духовий оркестр Львівської духовної семінарії, квінтет Гарнізонного храму Петра і Павла, Софія Федина, клиросний хор священників Львівської архиєпархії, семінарійний гурт «Veritas» та інші.

Під час заходу до стипендіального фонду для семінаристів організаторам вдалося залучити близько 800 тисяч гривень (це за попереднім підрахунком). Остаточну суму обіцяють оприлюднити незабаром.

Благодійний захід «Різдвяна просфора» – традиційний щорічний захід у час Різдвяних свят, який організовують для збору коштів на стипендії для потребуючих семінаристів. Подія була ініційована владикою Венедиктом Алексійчуком, єпархом Чиказьким, і вперше проведена у 2018 році – з нагоди 50-ліття архиєрея. Зібрані кошти скеровуються до стипендіального фонду для семінаристів усіх семінарій УГКЦ в Україні.

Теги: