Звичай повідомлення євангельської вісті про Господнє народження підтримується в'язничними капеланами і пластунами. Вперше до чергових частин органів управління і установ пенітенціарної системи вифлеємський вогонь було передано 2012 року як знак єднання християн. Впродовж років для багатьох в Україні це стало важливою подією під час святкування Різдва Христового. Світлом з Вифлеєму люди запалюють свічки на святу вечерю.

Персонал Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України, Київського слідчого ізолятора привітали секретар Місії священник Костянтин Пантелей (Українська Греко-Католицька Церква); капелан Сергій Гаврюк (Церква адвентистiв сьомого дня); капелан Дмитро Дугін (Українська Церква християн віри євангельської).

Подія розпочалася читанням фрагментів Євангелія від Луки та Пророка Ісаї, після якого душпастирі побажали працівникам, щоб знаходили в християнській вірі джерело мудрості, людяності, витривалості в любові, духовної рівноваги, необхідної під час прийняття рішень.

Пластунка Роксолана Гера представила історію та символіку традиції. Вифлеємський вогонь миру — міжнародна щорічна подія до святкувань Різдва Христового, котра полягає у діленні світлом, запаленим у Вифлеємі на місці народження Господа Ісуса Христа. Вогник символізує очікування в період посту, повну жертовність, тепло, мир та згоду, а також любов до людей. Цей промінчик — висловлення солідарності з усіма, хто є далеко, з убогими та єднання з Христом.

Пластуни заспівали пластову пісню, яка завжди супроводжує церемонію і запалили світло на свічках, які передали службовцям ДКВС. Як завжди особлива велика свіча була передана офіцерам чергової частини.

Пастуни залишили в чергових частинах вифлеємський вогонь, який нагадуватиме працівникам, що нестимуть службу у святкові дні.

Акція "Friedenslicht" започаткована 1986 року Австрійською телерадіокомпанією "Der Österreichische Rundfunk" (ORF) Державною студією Верхньої Австрії в Лінці у зв'язку з кампанією ORF допомоги "Licht Ins Dunkel" як благодійний вчинок — донести світло з символічного місця народження Ісуса Христа тим, котрі святкують Різдво поза домом — у лікарнях, військових частинах, в'язницях, сиротинцях тощо.

Вперше вогонь до України потрапляє ще 1992 року, але як приватна ініціатива окремих пластунів. Офіційно відлік ведеться від 1998 року, коли вогонь передали в Україну на митному переході. Українській громаді дванадцятий рік поспіль передається вифлеємський вогонь миру. В Україну вифлеємський вогонь доставляють спеціальним авіасполученням члени Пласту - Національної скаутської організації України.

Теги: