На думку глави Церкви, в українців часто бракує єдності. «Кожен хоче збудувати тільки ту Україну, – каже він, – яку собі сам уявив, і накидає свою думку, увагу всім іншим».

Саме той сучасний крайній індивідуалізм, коли власна думка важливіша за думку спільноти, показує своє обличчя і в Церкві, і в українському народі, зауважує предстоятель УГКЦ. «Про це писав ще праведний митрополит Андрей Шептицький, бо найбільшим лихом будівництва нашого народу є те, що кожен будує лише ту Україну, яку сам собі уявляє», – відзначив він.

«Але Христова Церква є серцем консолідації народу. Бо для того, щоб правильно вірити, а з іншого боку усвідомити, зрозуміти глибину християнського таїнства, треба бути членом спільноти. Треба це спільне пізнати, пережити, дослідити. Лише тоді його можна усвідомити. Так само і ми сьогодні, у це свято, перед обличчям цієї великої загрози, яка збирається на наших кордонах, перед обличчям великих викликів, які ми маємо всередині нашого народу, бачимо, наскільки важлива для безпеки, для виживання нашого народу наша внутрішня єдність», – сказав Святослав.

Глава УГКЦ переконує, що лише той, хто єдиний у своєму нутрі, хто здатний творити спільноту зі своїм братом чи своєю сестрою, є непереможний.

Теги: