Напередодні Дня знань, 30 серпня, у залі колегії Міністерства освіти і науки України відбулось позачергове засідання Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями, повідомляють Інститут релігійної свободи та РІСУ.

На початку засідання голова Громадської ради, народний депутат України Володимир Марущенко представив інформацію про виконання попередніх рішень. Він відзначив позитивні результати співпраці Міністерства і представників конфесій, які за останні майже два роки втілились у конкретних рішеннях.

13 липня 2010 року Міносвіти затвердило та рекомендувало для використання у 1-4 та 7-11 класах шкіл програму предмету «Християнська етика». Нагадаємо, що в теперішній час цей предмет викладається у 5-6 класах факультативно (за заявами батьків учнів).

У серпні Міносвіти схвалило програму з духовно-морального виховання дітей дошкільного віку та надала їй відповідний гриф, що відтепер дозволяє широко використовувати цю програму у дитячих садках.

На засіданні Громадської ради було вирішено опублікувати ці програми у фахових виданнях та на веб-сайтах Міносвіти, обласних інститутів післядипломної освіти, Острозької академії та інших провідних вишів для кращого доступу до них методистів та вчителів. Наступним важливим завданням для Громадської ради в цій сфері є організація процесу підготовки відповідних підручників та залучення коштів благодійників для їх друку і поширення у школах.

У зв'язку з тим, що «Християнська етика» та інші предмети духовно-морального спрямування викладаються у школах на добровільній факультативній основі, Громадська рада закликала батьків проявляти активність та оформлювати відповідні заяви для того, щоб замість світської «Етики» їх діти могли відвідувати факультатив духовно-морального спрямування.

Також цього року на базі Національного університету «Острозька академія» вперше на всеукраїнському рівні була проведена учнівська олімпіада «Юні знавці Біблії» та творчий конкурс «Вчитель року предметів духовно-морального спрямування».

Теги: