Міністр освіти та науки Дмитро Табачник має намір замінити львівський фестиваль "Сурми звитяги", присвячений, зокрема, популяризації теми Української повстанської армії (УПА), військово-патріотичною грою "Зірниця", створеною радянськими піонерами.

Про це заявили депутати Львівської міської ради. Зокрема, голова постійної комісії молодіжної політики та спорту Юрій Кардашевський повідомив, що освітянам надійшло розпорядження, що дитячо-юнацький Фестиваль мистецтв "Сурми звитяги", який проводитиметься у Львові вже в одинадцятий раз, слід ліквідувати та замінити грою "Зірниця", - повідомляє ТСН.

Водночас, на сайті Міносвіти з'явилася інформація під заголовком "Рада Організації ветеранів України підтримує проведення військово-патріотичної гри "Зірниця". У повідомленні йдеться про те, що на ім'я Табачника надійшов лист від голови Ради Організації ветеранів України, народного депутата, комуніста Петра Цибенка щодо військово-патріотичної гри "Зірниця".

На думку ветеранів війни та праці, гра "Зірниця" як складова героїко-патріотичного виховання молодого покоління, сприятиме формуванню та розвитку патріотизму, колективізму, високих моральних і героїчних якостей. Участь дітей та молоді у грі дасть можливість їм розвиватися фізично, поповнювати свої знання про славетні сторінки історії Батьківщини.

Фестиваль "Сурми звитяги" був започаткований як фестиваль-конкурс української патріотичної пісні та переріс у повноцінний фестиваль мистецтв. Головною метою заходу є популяризація мистецького відображення визвольної боротьби українців у ХХ столітті, зокрема – періоду ОУН-УПА.

Нагадаємо, Дмитро Табачник раніше неодноразово висловлювався проти героїзації діячів українського націоналістичного руху, зокрема провідника ОУН Степана Бандери та командувача УПА Романа Шухевича.

Крім того, за словами деяких авторів підручників з історії, в них відтепер твориться позитивний образ Росії та вилучаються відомості про героїв Крут, Українських Січових Стрільців, визвольну боротьбу УПА в роки Другої світової війни, суспільно-політичні події і життя в Україні початку ХХІ століття, пише Zaxid.net.

Теги: