Питання способів повернення Церкві культових споруд та іншого майна, вимог Церкви до держави щодо обсягів цього процесу порушили під час прес-конференції в Києві, яка відбулася 19 жовтня. Журналістів зокрема найбільше цікавили останні заяви УПЦ щодо передачі Церкві усіх приміщень заповідника «Херсонес Таврійський» та приміщень Національного Києво-Печерського заповідника.

Відповідаючи на ці запитання, прес-секретар Митрополита Володимира о. Георгій Коваленко зазначив, що згідно із зобов’язаннями перед Радою Європи, Україна повинна передати Церкві не лише культові споруди, а й майно, адже Церкві на сьогодні не так бракує храмів для богослужінь, як приміщень «для здійснення просвітницької діяльності».

Що ж до питання лаври, то о. Георгій заявив, що позиція УПЦ така: на її території має залишитися і монастир, і музей. Проте священик уточнив, що музеї на території лаври «повинні відповідати релігійній спрямованості» та усі «мають бути підпорядковані Національному заповіднику».

Він заявив, що Церква хоча й виступає за виселення певних об’єктів з території лаври, проте тільки за умови «забезпечення їх приміщеннями, де були б значно кращі умови, аніж в них є зараз». Прес-секретар Предстоятеля УПЦ запевнив присутніх, що Церква «жодним чином не впливає на владу» у рішеннях про долю музеїв, які на сьогодні функціонують на території заповідника, вона «просто висловлює свою думку».

Водночас, як РІСУ  інформувала, Кабмін уже розпорядився виселити з території національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника суб`єктів господарювання, діяльність яких не пов`язана з його статутною діяльністю.

А намісник Києво-Печерської лаври архиєпископ Павел (Лебідь) попередив, що братія готова на радикальні кроки щодо повернення лаврі власності та відстоює виселення зі свої території музеїв, які перебувають у приміщеннях, що раніше належали Церкві.

Теги: