В суботу 13-го листопада в сербському місті Новий Сад відбулося урочисте святкування цих двох визначних подій в житті українців Сербії, передає сайт Еukrainians.

Святкування української громади Сербії були відкриті гімнами Сербії та України. Опісля були зачитані реферати про історію переселення українців на терени колишньої Югославії. З них присутні дізналися, що українці переселилися з Галичини до Боснії наприкінці ХІХ початку ХХ століть. Незважаючи на важкі умови життя переселенців, вони засновують церковні парафії, а згодом і громадські організації. Після другої світової війни почалось масове переселення українців з Боснії до Воєводини (сьогоднішня Сербія). Своїх інститутів та офіційно зареєстрованих товариств після переселення українці не мали, і тільки у 1990 році почало працювати офіційно зареєстроване товариство «Просвіта».


На цьому історичному заході були присутні високоповажні гості з Уряду та парламенту Сербії, Президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій, голова Європейськохо Конгресу Українців Ярослава Хортяні та керівники українських громад Хорватії, Боснії, Угорщини та Румунії.


Від імені Європейського Конгресу Українців Ярослава Хортяні привітала усю українську громаду Сербії та подякувала їм за те, «що на протязі більш одного століття зберегли свою культуру, українську мову. Україна має пишатися тим, що українство закордоном доносить усьому світові - наше коріння міцне і невмируще».


У другій частині урочистих заходів відбувся концерт, на якому свої творчі досягнення представили аматорські мистецькі колективи українців Сербії.

Теги: