Секретар Синоду єпископів УПЦ КП владика Євстратій (Зоря) прокоментував результати частих візитів Патріарха Московського Кирила в Україну. Він констатував, що очевидним є той факт, що Предстоятель РПЦ «вирішив всерйоз зайнятися реалізацією тих довгострокових стратегічних планів, які він має щодо України». Але, за словами владики УПЦ КП, ще виразнішим є те, що ці спроби — невдалі і лише сприяють становленню Української Церкви. При це пише РІСУ з посилання на опубліковане Портал-Credo.Ru інтерв'ю.

«В цьому, як мені здається, є Божа рука, що Патріарх Кирило власними зусиллями і діяльністю допомагає Української Церкви в становленні її саме української ідентичності та її незалежності», — наголосив владика Євстратій, додавши, що Патріарх Кирил і його оточення уже мали б на прикладі багатьох фактів переконатися, що «Україна — не Росія».

«Але Патріарх, очевидно, просто не відчуває того, що в Україні абсолютно інша ситуація. Йому здається, що те, як його тут приймають, свідчить про те, що його приймають саме як Главу своєї Церкви… Але, врешті-решт, до гостей ставляться як до гостей… розуміють, що гість рано чи пізно повинен виїхати, а життя продовжиться», — йдеться в інтерв’ю секретаря Синоду УПЦ КП.

Іншим уроком, який би мав засвоїти Патріарх Кирил, на думку єпископа УПЦ КП, є те, «наскільки Митрополита Володимира поважають в Україні, і що будь-які дії, спрямовані проти нього, досить небезпечні для стабільності УПЦ (МП)».

Владика Євстратій зазначає, що Патріарх Кирил не покидає надії усунути Митрополита Володимира із займаної ним посади, оскільки сьогоднішній Предстоятель УПЦ «не є повністю залежним інструментом Патріарха Кирила для дій в Україні», тому «не може ефективно і чітко проводити його лінію на зміцнення єдності Української та Російської Церков». За словами єпископа, головна інтрига останнього візиту Патріарха Московського в Україну, яка нагніталася протягом останніх місяців, саме і «полягала в тому, переконають чи ні Митрополита Володимира (Сабодана) піти з поста предстоятеля УПЦ (МП)».

«Виголошуючи промову в Києво-Печерській лаврі, Патріарх Кирил обмовився, як кажуть, "по Фрейду", і, звертаючись до Митрополита Володимира, назвав його "митрополитом Володимирським". Я думаю, Патріарх Кирило був би щасливий, якби Митрополит Володимир став митрополитом Володимирським, тобто звільнив би Київську кафедру… але він повинен зрозуміти, що ніяка відставка Митрополита Володимира з поста Предстоятеля УПЦ (МП) неможлива. Йому (Патріарху Кирилу — Ред.) в будь-якому випадку доведеться чекати природного ходу подій», — зазначив владика Євстратій.

Теги: