Громадська консультативна рада з питань охорони культурної спадщини міста не дала дозволу на встановлення пам’ятного знака на місці першого Богослужіння у Чернівцях українською мовою. Ця подія відбулася 20 років тому в Центральному парку. Не чекаючи офіційного дозволу, пам’ятний знак почали встановлювати неподалік пам’ятника генералові Боброву. На думку членів консультативної ради, це може спричинити конфлікт між ветеранами війни та церковною громадою. Тому вони порадили встановити знак біля храму Святої Параскеви, який виступив ініціатором, повідомляє Молодий буковинець.

– Ми хотіли встановити пам’ятний знак у Центральному парку на тому місці, де 20 років тому владика Данило від­правив перше Богослужіння українською мовою, – пояснив настоятель храму Святої Параскеви Української Православної Церкви Київського Патріархату священик Микола. – Це має бути ікона Андрія Первозванного, встановлена на п’єдесталі, й табличка з написом про цю історичну подію. 27 жовтня наша Церква відзначатиме свій 20-літній ювілей. Цього дня хочемо пройти хресним ходом від храму Святої Параскеви до парку і провести біля пам’ятного знака святкову Літургію. Відслужимо і заупокійну панахиду про загиблих воїнів.

– Оскільки пам’ятний знак встановлюють неподалік вже існуючого пам’ятника генералові Боброву, це може спричинити конфліктну ситуацію між ветеранами війни та церковною громадою, – зауважила архітектор Ірина Коротун. – Адже священики не обговорили це питання з ветеранами, не отримали від них дозволу. А відслужити святкову літургію у парку вони можуть і без будь-яких знаків.

– Церковна громада звернулася до нас із проханням встановити у Центральному парку пам’ятний знак у вигляді таблички. Він мав бути невеликого розміру та не конкурувати з уже існуючим пам’ятником ветеранам війни, – поінформував головний архітектор міста Сергій Гомонович. – Не представивши жодної проектної документації та не отримавши дозволу громадської ради, Церква почала самовільно споруджувати п’єдестал зі сходами, висотою майже 2,5 метра. Якщо додадуть ще ікону, знак сягатиме до п’яти метрів, тобто за розмірами наблизиться до пам’ятника Боброву. Ми не можемо дозволити цього.

– Не обов’язково з приводу будь-яких ювілеїв встановлювати пам’ятні знаки у людних місцях, бо так ми закладемо ними все місто, – висловився голова громадської консультативної ради з питань охорони культурної спадщини міста Сергій Осачук. – У цьому випадку церковна громада може встановити пам’ятну дошку на фасаді свого храму або пам’ятний знак на своїй території.

– Останнім часом усі чомусь прагнуть спорудити нові пам’ятники у Центральному парку, де відпочивають чернівчани, – сказала начальник відділу охорони культурно спадщини міської ради Олена Пушкова. –Там і так уже є чимало пам’ятників. Тому, якщо надходитимуть нові пропозиції, їх потрібно обов’язково виносити на громадські обговорення. І не дозволяти самовільно встановлювати будь-які пам’ятники та знаки.

Теги: